Temabasert treningsopplegg

Høsten er her og hesten er hjemme fra beite. Opptreningen er forhåpentligvis i full gang, og du har kanskje begynt å planlegge treningen for høsten/vinteren allerede?

Hvis ikke, her kommer noen tips til hvordan du kan legge opp treningen din! Opplegget kan tilpasses ulike nivåer. Artikkelen starter under bildet.

Min tidligere hestekollega og en brilliant rytter og hestekjenner, Perry på lusitanoen Cunhal, ved Lusitano Trail Rides i Santarém, Portugal

Oppvarming:
Variasjon, fokus på harmoni og at hesten er rolig i kroppen
20-30 min
Hoveddel:
Tema 2 uker av gangen
ca 15 min
Avspenning/skritte avca 10-15 min

Oppvarming

Under oppvarmingsdelen liker jeg å bruke god tid. Fokuset mitt er at hesten skal bli ordentlig varm, og forberedt til hoveddelen. Jeg liker å variere rideveiene, ri store bøyde spor, serpentiner, ulike volter, mens jeg rir overganger fra skritt-trav, trav-skritt, overganger opp til galopp og ned igjen. Holde det lett og lekent, rett og slett! Variasjon, og å lytte til hva akkurat min hest trenger, akkurat nå, er viktig. Videre liker jeg å bruke oppvarmingen til å sjekke inn med meg selv – er jeg balansert? Hvordan er pusten min? Hvor bevisst er jeg mine sitteknoker, og bevegeligheten i hofteparti? Gjør sjenklene eller hendene mine noe jeg ikke er bevisst på? Hvor følsom er JEG akkurat nå?

Hvilke øvelser jeg velger som oppvarmingsøvelser** vil variere fra hest til hest. Noen hester trenger å trave en god stund, og kanskje galoppere for å komme skikkelig i gang. Andre fungerer best dersom oppvarmingen består av en god del overganger, slik at bakparten må jobbe. Mange hester blir raskere varme og smidige dersom du legger inn sideveisøvelser tidlig – dette kan til og med gjøres fra bakken!

En annen ting jeg har i bakhodet er hestens energi og mentale aktivitet. Jeg søker alltid etter å skape harmoni i kommunikasjonen, og dersom hesten er urolig/nervøs, vil jeg alltid forsøke å hjelpe ham til å bli mer avspent/roligere i kropp og sinn. Hvordan gjør jeg dette? Først og fremst gjennom å selv være rolig. Puste rolig, sitte balansert, være koordinert i min egen kropp slik at jeg kan være like myk og fleksibel som jeg ønsker at han skal være. Dersom jeg er litt stiv eller spent et sted, kan jeg ikke forvente at han skal være myk og avslappet!

Noen hester blir roligere dersom du er veldig forutsigbar, rir store, pene linjer og støtter opp med sjenkel og hånd uten å bli hard. Andre hester trenger/kan håndtere at oppgavene kommer litt raskere på, for da får de brynt seg på noe heller enn å fokusere på spøkelsene i skogen ved siden av.

Hoveddel

Når jeg kjenner at hesten er varm, og «tilstede» med meg (mentalt tenker jeg på da), at han er der jeg ønsker at han skal være i formen sin og følsomheten, pleier jeg å gi ham et lite minutts pause før hoveddelen begynner. Merk at selv om hoveddelen varer i totalt 15 minutter, er dette inkludert korte skrittepauser! Jeg ønsker at hoveddelen brukes fokusert. Dvs. at du jobber fokusert med én oppgave i korte perioder, avbrutt av korte pauser. Pausene er til for å gi hesten (og deg) nok avbrekk til å være 100% fokusert under jobbingen.

Jeg liker å ha temaer/øvelser som varer i ca 2 uker av gangen. Etter de to ukene er gått, har jeg et annet tema jeg fokuserer på, der jeg ikke rir øvelsen fra temauke 1. Etter temauke 2, går jeg tilbake til temauke 1.

Slike to-ukers bolker gir nok tid til å jobbe «nok» med en øvelse, uten at hesten (og du) går lei, samtidig vil pausen være lang nok til at hesten får bearbeidet øvelsen til når du henter den frem igjen. Og, skal jeg fortelle deg en liten hemmelighet? Øvelsen pleier å bli BEDRE etter de to ukene med pause, enn når du jobbet med den (!).

Hvilke øvelser kan brukes i hoveddelen?

Dette vil avhenge av hva hesten din har behov for. Hva trenger dere å finpusse litt på? Tips til øvelser kan f.eks være: sjenkelvikning, sjenkelvikning-saks, versader, travers, holdt (kan være fra skritt/trav/galopp, at hesten skal stå balansert i «firkant»), rygging, piaffarbeid, overganger (hvis du lurer på hva du skal starte med, er overganger helt gull!), tempovekslinger (helt topp å jobbe med dersom du har en ivrig eks-traver f.eks!).

**Når du har jobbet med øvelsen i hoveddelen en stund (dvs. et par uker), er det på tide å flytte øvelsen over til oppvarmingsdelen. Da har både du og hesten jobbet nok med øvelsen slik at behovet for finpussing forhåpentligvis er litt mindre, og øvelsen kan inngå i det «vanlige» arbeidet. Dette frigjør også tid slik at du kan ha fokus på andre ting i hoveddelen.

Avspenning/skritte av

I denne delen liker jeg å ri hesten i trav lettridning noen minutter, hvor han får strekke seg lang og dyp. Dette betyr ikke «strekk deg så lang du ønsker og bli flat», men at han går i en lavere og lengre form enn i hoveddelen. Dette er heller ikke en tid hvor jeg som rytter skal «slutte å ri», jeg skal sitte like balansert og bevisst, og ri pene linjer og overganger selv om arbeidet har en roligere natur. Igjen legger jeg inn store og mindre buer og volter. Jeg avslutter med skrittarbeid, først i en lang/dyp form, deretter på helt lange tøyler. Det er også fint å ri en liten runde rundt stallen om du har tilgang til en sti eller grusvei som tar 5-10 minutter. Denne avspenningsdelen gjør også at hestens kropp rekker å omstille seg fra arbeidet til den kanskje må stå stille i boksen over natta.

Jeg håper dette var verdifullt for deg! Kommenter veldig gjerne dine tanker, og del gjerne hvordan du selv pleier å legge opp treningsøktene dine.

Hvordan utvikle seg som rytter uten egen hest?

Har du ambisjoner om å bli en bedre rytter, men har ikke egen hest? Jeg vet det kan være frustrerende (jeg kjente veldig på dette selv i mange år), men heldigvis er det flere ting du kan gjøre. Her er mine forslag.

1. Ta privattimer på en rideskole

Mange rideskoler tilbyr privattimer der du kan ri helt alene med en instruktør, eller at dere kun er to ryttere på timen. Dette gir deg mulighet til å få mer ut av timen, da du får mer oppmerksomhet enn om du rir på time med fem andre.

2. Ha hest på fór

Å ha en hest på fór gir deg hesteeieropplevelsen «light». Enten kan du ha fórhesten din en eller flere ganger i uka, eller du kan ha en helfórhest, der du har den hver eneste dag, som din egen. Med en fórhest står du noe mer fri til å utvikle deg innenfor retningen du vil, du får ri oftere og kan ta ridetimer med den (litt avhengig av avtalen du har med hesteeieren).

3. Dra på clinics

Uavhengig om du rir ofte eller ikke, vil clinics være verdifulle å få med seg. Her vil du kunne få økt kunnskap fra en dyktig rytter/instruktør, gjennom å lytte og se hvordan h*n instruerer demo-ryttere, som ofte er håndplukket for anledningen. Clinics holdes både i Norge og utlandet, og det er ofte mange som er tilskuere. Clinics er også en glimrende måte å komme i kontakt med flere i bransjen på 🙂 Jeg har blant annet vært på clinics med dressurryttere Jan Brink og Ulla Salzgeber, og det ligger tusener av clinics tilgjengelig på Youtube dersom du gjør et lite søk 😉

4. Dra på rideferie

Du finner rideleir i Norge så vel som i utlandet. Fokusområdene kan være alt fra generell ridning, dressur, feltritt, horsemanship, sprangridning, western, turridning og mer! Mange rideleire er også familievennlige og tilbyr både ulike typer hester og andre aktiviteter for alle medlemmene av familien. 🙂 Selv har jeg vært på rideferier i Portugal (Escola de Equitação de Alcainça) og USA (White Stallion Ranch i Arizona), i tillegg til rideleir i Norge som barn/ungdom (Skogshorn rideleir). Den norske nettportalen Rideferier kan være et fint utgangspunkt for inspirasjon 🙂

5. Jobb med hest

En av de aller beste måtene å bli bedre på er å ri så mye som overhodet mulig, og gjerne på flere ulike hester. Jobbing med hest kan gi deg muligheten til å ri «gratis», mot arbeid. Hva arbeidet innebærer (og andre betingelser) varierer fra sted til sted, naturlig nok. Selv har jeg jobbet på en stall i Tyskland (Pegasus Reitsport) og på Quinta dos Pinheiros/Lusitano Trail Rides i Portugal. Du finner også jobbmuligheter på en rekke staller i Norge.

6. Delta på kurs

Kurs av alle slag holdes over hele verden og også i vår kjære Norge 🙂 (Tror jeg gjennom dette innlegget har røpet hva jeg selv foretrekker :p ) Jeg har vært nokså snever i mitt søk (helt bevisst rundt ridning fra setet), og Google og YouTube er nok en gang nøkkelen til en verden av kunnskap og nye erfaringer. Den norske nettportalen Pluvinel lister opp en rekke kurs og arrangementer. Blant annet kan jeg anbefale kurs innen Centered Riding, samt youtubevideoene til James Shaw/Ride from Within, Dave Thind/Dave Thind Method, The Franklin Method, for å nevne noe. Du kan også ta en titt på noen av mine kurs og se om det er noe for deg. 

7. Les bøker

Enda ridning er veldig praktisk, er bøker verdifulle når du finner noen som «snakker språket ditt». Jeg er litt sær på hvilke bøker jeg trives med å lese, så her er det opp til deg å finne bøker som fungerer for deg. Jeg liker å lese flere ulike bøker om samme tema, for å selv danne meg et bilde av hva som gir mening for meg. Dressurridning består som du vet av tusenvis av meninger, og ulike retninger innen sporten. Så det vil alltid være noen som mener at noe annet er «korrekt».

8. Se filmer på YouTube

YouTube er gull verdt! Her kan du finne «din» guru, få svar på spesifikke spørsmål du måtte ha, se hvordan andre løser samme problem som du sitter med, og se hvordan øvelser ser ut når de ris skikkelig/korrekt. Du vil også kunne lære ulike teknikker, øvelser, holdninger og mindset, og plukke og mikse det som fungerer for deg og din hest. Jeg følger bare et fåtall youtubere, for det gir meg mer verdi å bruke youtube spesifikt når det er noe spesielt jeg søker. Men, Dave Thind, James Shaw, Amelia Newcomb, Your Riding Success og Nicholas Fyffe er blant de jeg følger.

9. Instagram

«Alle» har en instagramkonto, det samme gjelder en rekke ryttere, instruktører og hestefolk generelt! Nok en glimrende måte å lære mer, ved å følge hestefolk som gir DEG verdi i form av bilder, innlegg og stories.

10. Se til andre idretter

Enda dette ikke gjør deg til en bedre rytter over natta, så kan det være både interessant og nyttig å se til andre idretter for å lære av dem. Selv synes jeg «self awareness» og balansefokuset til bl.a. tai chi og yoga er verdifullt, koordineringsevnen og kroppskontrollen til kampsport, dansere, alpinister, kunstløpere og turnere er noe vi kan lære noe av. Flere gruppeidretter er også brillante når det kommer til kommunikasjon og strategi, f.eks. basketball. Og alle (vil jeg påstå ;)) har godt av en god dose mentaltrening, uansett hvilken idrett vi bedriver. 🙂

 

Hvilke andre arenaer kan du komme på? Del gjerne dine forslag og tanker 🙂

 

 

 

Halvparader – noen refleksjoner

Innimellom blir jeg spurt «Hvordan rir jeg en halvparade»?
Det finnes en rekke artikler som beskriver godt hvordan du kan ri en halvparade og hva man ofte ønsker å oppnå ved bruk av dem. (Se gjerne listen nederst i bloggposten for et par artikler jeg har funnet frem :)). I stedet for å skrive min egen forklaring, vil jeg utfordre deg. 😉 Hva du ønsker å oppnå med denne halvparaden? For svaret ditt vil gi deg mer verdi enn hvordan du utfører en halvparade.

Når jeg rir er utgangspunktet mitt at jeg ønsker at hesten min skal være så følsom og responsiv, at den er klar for en vending, en overgang, å gå mer samlet eller en «hvilken som helst» øvelse, uten at jeg skal måtte «vekke» ham i forkant at hver eneste ting jeg gjør. Sannheten er, jeg ønsker å gi ham oppgaver fortløpende (hvert 10.steg-ish, helst :)) uansett, helt uavhengig av noen halvparader fra eller til. Så, istedenfor å fokusere på å ri halvparader som en «egen øvelse», har jeg heller fokus på oppgaven jeg ønsker at han skal gjøre, og gjøre det jeg kan for at det blir så tydelig og rettferdig fra min side som mulig. Når det er sagt, kan halvparader være en super øvelse for rytteren for å kjenne på innvirkningene av hånden og føle kontakt med bakbeina. Og denne «balansen» (eller dansen, om du vil 🙂 ) gjøres jo fortløpende også hos meg.

Jeg er spent på å høre dine tanker rundt dette! Bruker du halvparader som en egen øvelse i seg selv, bevisst/ubevisst, når du bruker du dem, lar du være eller har du andre perspektiver? Fyr løs 🙂

Artikler som omhandler beskrivelse av, og innvirkningene av halvparader:

The Secrets of the Half Halt – Conrad Schmacher

The Half Halt Simplified – Hubertus Schmidt

Video: Understanding the Half Halt – Natasha Althoff

Improve your Horse’s Self-Carriage and Balance – The Horse in Motion

Takk til @sojourn- fra Pixabay for bildet 🙂

Hva mener ridelæreren din?

Det er ikke noe godt å ri på time og ikke forstå hva som blir sagt, eller ikke ha mulighet til å spørre treneren. Her har jeg samlet noen ord som kan hjelpe deg forstå hva ridelæreren mener, og beskrevet dem på en enkel måte. Listen er ikke utfyllende, så gi meg et lite pip om du savner noe!

På ridebanen

Sporet: På en ridebane er “sporet” den linjen som følger innsiden av gjerdet hele veien rundt. Om det er mange som pleier å bruke ridebanen, skjer det ofte at denne linjen blir et synlig spor.

Volte: En runding. Kan være en storvolte (20 meter i diameter, dvs så vidt toucher sporet på begge sider av banens langside), eller en annen størrelse (ofte 15m eller 12m ). Voltene kan plasseres hvor som helst på banen, men i utgangspunktet langs sporet.

Volte tilbake: En u-sving. Du starter som en volte, men når du har ridd en halv volte, rir du en rett linje tilbake til der du startet.

Serpentine/slangelinje: En serpentine er en slangelinje som kan ha 3-5 buer. Buene skal være like store og så vidt touche sporet. En serpentine starter med en bue, stort sett ved bokstaven A eller C. Se illustrasjon.

8-tall: Rett og slett to volter ved siden av hverandre som et 8-tall. Øvelsen kan varieres etter nivå, og enten inneholde en kort rett linje der voltene treffes, eller ikke.

Overgang: Ordet brukes for å definere selve overgangen mellom to gangarter. Kan f.eks være en overgang til trav fra skritt (eller fra holdt, galopp eller fra en øvelse). Når det er snakk om en overgang til galopp brukes stort sett ordet fatning (galoppfatning).

Høyre hånd og Venstre hånd: Dette betyr hvilken retning du rir på banen. Du rir på høyre hånd når din høyre side vender inn mot midten av banen (X), og på venstre hånd når din venstre side vender inn mot midten av banen (X).

Det er vanlig at ”venstre hånd har sporet”, dvs. vanlig høyrehåndsregler i trafikken. Om du rir på venstre hånd, så må eventuelle andre som kommer motsatt vei, vike for deg.

Bytte hånd: Betyr å skifte vei. Kan gjøres gjennom å ri en volte tilbake, ri diagonalt gjennom banen, eller på andre måter.

Innvendig og utvendig (tøyle/hånd/sjenkel): Din innvendige side (rideinstruktøren kan også kun si innvendig tøyle, innvendig hånd, innvendig sjenkel, innvendig sitteknoke, f.eks) er den siden som til enhver tid vender inn mot midten av banen (X). Din utvendige side er den siden som til enhver tid vender ut av banen, dvs motsatt av innvendig. Hva som er innvendig/utvendig side vil avhenge av hvor du befinner deg på banen og hvilken øvelse hesten går (sistnevnte er litt mer teknisk).

Midtlinjen: En usynlig linje som deler banen i to, fra A til C. Linjen krysser X.

Kvartlinje: To usynlige linjer på hver side av midtlinjen, mellom midtlinjen og sporet.

(Se for øvrig denne siden for bilder og beskrivelse av disse linjene samt diagonalene (på engelsk) .

Vende diagonalt gjennom banen / diagonal (kort diagonal): Fire steder kan du vende (normalt) gjennom banen: fra F til H, fra H til F, Fra M til K og fra K til M. Dette er de lange diagonalene, og alle diagonaler starter og slutter med å si godt inn i hjørnene både før og etter selve diagonalen. På en større dressurbane (20mx60m) brukes også de korte diagonalene. Disse kan f.eks være fra F til E, fra P til S, B til H. Ridelæreren din vil stort sett si hvilke bokstaver hun ønsker at du skal ri mellom.

Ri inn i hjørnet: Når ridelæreren din snakker om å ri inn i hjørnet, betyr det at du skal følge gjerdet og ri hjørnet som et hjørne, og ikke som en del av en oval. På rideskoler (og andre steder) så vil du ofte se at sporet blir en buet form i hjørnene, og at hestene går der automatisk. Se om du kan få hesten til å gå noen skritt til langs gjerdet før du svinger.

Bokstavene: Bokstavene på ridebanen brukes til hjelp for å ri pene rideveier, og til hjelp når du skal ri en bestemt øvelse akkurat ved en bokstav. Bokstavene og rekkefølgen er de samme over hele verden, og avhenger av størrelsen på ridebanen. På denne siden kan du finne begge størrelser, samt mer info rundt rideveier.

Gangarter

Skritt: ”Gangfart”. Skritt er en 4-taktig gangart. Inneholder også mellomskritt, øket skritt og samlet skritt. På konkurranser vil du også se ”fritt skritt”.

Trav: ”Jogging”. Trav er en to-taktig gangart. Inneholder også arbeidstrav, øket trav og samlet trav.

Galopp: ”Løping”. Galopp er en tre-taktig gangart. Galoppen kan være samlet, arbeidsgalopp eller øket galopp. Vi skiller mellom høyre galopp og venstre galopp. Høyre galopp er når hestens høyre frembein avslutter galoppspranget (Galoppen starter med venstre bakbein, deretter diagonalparet høyre bakbein og venstre frambein, og avslutter med høyre frembein). Venstre galopp er når venstre frambein avslutter galoppspranget.

Rytteren / ridning

Sits: Er kroppen din når du rir, og bevisstheten rundt de ulike delene av kroppen din som koordineres for å gi beskjeder til hesten. Ofte menes følgende som komponenter av sitsen: Setet/sitteknoker, sjenkel, hånd, hode. Å ha en ”god” sits betyr at du sitter balansert i salen, og kommuniserer effektivt med hjelperne dine.

Sjenkel (over/under): Oversjenkel er låret ditt. Undersjenkel er tjukkleggen din.

Sete: Betyr hoftepartiet ditt, sitteknoker og hvordan du fordeler vekten på sitteknokene. Setet betyr også hvordan du beveger hoftene for å kommunisere med hesten.

Er det andre ord og uttrykk du savner? Send meg en melding, så legger jeg det inn!

Forbilder & innflytelse

Rytter: Nicholas Fyffe. Foto: Roz Neave

Jeg har aldri brydd meg veldig om å jage etter «likes» eller følgere. Jeg legger ut bilder og skriver blogginnlegg når jeg føler for det, og for å være helt ærlig, vil jeg langt heller bruke tiden min på å undervise enn å sitte foran en skjerm :p Men, så skjedde det noe i går som gjorde at jeg begynte å reflektere. En australsk dressurrytter jeg har sett opp til i mange mange år, Nicholas Fyffe, begynte å følge meg på Instagram. Og enten det er en like eller noe annet, – alt som gjør at jeg går over i reflekteringsmodus er en god ting!

Fortsett å lese «Forbilder & innflytelse»

Balanse

Du har sikkert både hørt og lest masse om å hjelpe hesten gå balansert. Og at dette er nøkkelen til å «samle» hesten. Jeg vil påstå at balanse er nøkkelen til dressurridning generelt, og vil være med som en rød tråd, enten målet ditt i fremtiden er samling eller ikke. I dette innlegget ønsker jeg å belyse ulike perspektiver på balanse, og hva du kan gjøre på din hest for å forbedre balansen og dermed forbedre både ridningen din og treningen til hesten din.

Illustrasjon av Sandy Rabinowitz
Fortsett å lese «Balanse»

Tidspunkt for galoppfatning

For å kunne ri en god galoppfatning, er det essensielt å gi galoppsignal på riktig tidspunkt. Når er det? Lurer du kanskje. Jeg skal fortelle deg. 🙂

Takk til secarter fra Pixabay for bildet 🙂

Hestens galopp starter med utvendig bakbein. Deretter følger diagonalparet utvendig forbein og innvendig bakbein, før innvendig forbein avslutter galoppspranget. For at du skal kunne ri en fatning fra skritt eller trav, uten å ha masse unødvendige steg i mellom, må galoppsignalet skje i dét hestens utvendige bakbein er i luften. Dermed vil hans neste steg være galopp.  

Men hvordan vet jeg når dette er?  

Jeg forutsetter her at du fatter «riktig» galopp, det vil si høyre galopp når du er på høyre hånd, og venstre galopp når du er på venstre hånd.  

Fra skritt: Når din innvendige sitteknoke går frem.  (Ved høyre galopp er dette din høyre sitteknoke, ved venstre galopp er dette din venstre sitteknoke) På dette tidspunktet er hestens innvendige forbein i bakken, og hans utvendige bakbein er i luften.

Fra trav: Når din utvendige sitteknoke går frem. På dette tidspunktet er hestens utvendige bakbein i luften.

Dersom du bommer på dette tidspunktet, og eller gir hesten en uklar beskjed, vil du oppleve at den a) bare fortsetter i skritt/trav b) går fra skritt til trav men ikke galopp c) løper avgårde i trav d) fatter «feil» galopp (det vil si motsatt galopp enn hva du ønsket) e) fatter kryssgalopp.  

I forkant av fatningen sørger jeg for at hesten går godt frem og er vár for både setet og sjenkel, og at den går i form  og er «klar» til å jobbe med fatninger.  

Jeg liker å fatte galopp ved at setet gir galoppsignal samtidig som sjenklene mine støtter rundt hesten. I noen tilfeller vil hestens hode stilles ørlite granne utover i selve fatningen for å åpne opp for hans innvendige skulder. Så, hva gjør jeg egentlig med setet mitt? Jeg «kniper» innvendig rumpeball, og skyver/ruller innvendige hofte/sitteknoke opp og frem, i én smidig bevegelse. Dette gjør jeg på tidspunktet som nevnt over. (På en trent hest er jeg bare rundt ham med sjenklene, men ellers kan jeg legge til innvendig sjenkel i fatningen om jeg ser det som nødvendig. Ikke utvendig sjenkel da det ber hesten om å skyve bakparten hans innover). Merk at jeg kun sitter på innvendig sitteknoke, ikke utvendig, i galoppfatningen og i galoppen generelt. Når galoppen er i gang så vil du merke at selve fatningsbevegelsen i setet ditt er tilnærmet det samme som i galoppspranget.  

Selv brukte jeg 6 mnd (!) på å lære dette på en hest som kun fattet galopp om man brukte setet! Så jeg ser det som en bonus om du får det til raskere enn hva jeg gjorde 😉  

Håper denne forklaringen er verdifull for deg, eller noen du kjenner! 😊 Og husk, trening gjør mester 😊  

Hvordan håndtere frykten – Generelle tips

Photo by Kat Jayne from Pexels

Alle som har opplevd frykt knyttet til hest vet hvor irriterende, trist, og til og med lammende det kan være. Her er min liste med generelle råd til hva du kan gjøre for å håndtere frykten, og bli litt roligere.

  1. Fortell om frykten din til noen

Det å dele det du er engstelig for med en du stoler på, kan bidra til at du får støtte og hjelp til å overkomme frykten. Ofte hjelper det mye bare å sette ord på følelsene du sitter på, og kjenne på at andre vil deg godt. Om du forteller det til en i stallen vil du kanskje også få tips til hvordan du kan komme over frykten, for det er mange som har opplevd noe tilsvarende som det du opplever.

2. Forsøk å forstå frykten

Er det en spesiell hest du er redd for? En spesiell situasjon du frykter at skal skje? Er det selve følelsen som er ubehagelig? Hvilke tanker og bilder dukker opp i hodet når du er i kontakt med følelsen av frykt? Opplever du frykt andre steder i livet? Om du føler på angst ofte i hverdagen, kan det kanskje være helt andre ting som forårsaker de samme følelsene når du rir.

3. Unngå situasjoner som gjør deg utrygg

Noen ganger kan det være lurt å unngå triggere, til du opplever at du har litt mer kontroll og ønsker å utfordre deg selv. Dette kan være at du ber ridelæreren din om du kan la være å ri en spesiell hest, at du alltid rir på tur med noen andre dersom du føler deg engstelig ved å ri alene, at du rir på den ene delen av banen om det ene hjørnet er skummelt, f.eks. Men: se neste punkt! 🙂

4. Utfordre deg selv når du kjenner deg klar (eller, litt før 🙂 )

Noen typer frykt blir bedre når du «pusher deg selv». Ja, det kan oppleves som ubehagelig, men mestringsfølelsen er enorm når du kommer et steg videre. Ved å utfordre deg selv og gjøre de tingene som du er litt engstelig for, likevel, vil du kunne gi deg selv mange forsøk til å oppleve at, jo det gikk jo bra!

5. Begrens inntak av koffein, sukker og andre ting som kan trigge stress

Koffein, sukker og enkelte andre ting (deriblant enkelte typer prevensjonsmiddel) kan bidra økt stresshormon i kroppen. (Noen enkle søk på Google vil gi deg studiene på dette, om du er interessert). Dersom du opplever frykt eller angst knyttet til hest, så hjelper du deg selv veldig ved å være bevisst hva du putter i munnen gjør med følelsene dine. Selv er jeg en veldig følsom person, og kombinasjonen av disse tingene bidrar umiddelbart til at jeg får en følelse av stress selv uten å være i en stressende situasjoner. (Og, dager hvor jeg ikke drikker iskaffe f.eks, er jeg langt mye roligere i kroppen). Tips: Prøv å gå 2 uker uten kaffe, og merk om det har noen virkning på deg. 🙂

Hvilke ting har hjulpet deg til å bli tryggere på hesteryggen? Del gjerne dine erfaringer med oss 🙂

Tro på drømmen din!

Det beste jeg hørte i dag var fra en youtube-video. Videoen var relatert til målsetting og økonomisk tankegang, men mye av det kan overføres til hesteverden også.

«You have to match the vibrational frequency of your goal.» For deg som er ukjent med Law of Attraction, handler dette om å tro på det du ønsker at skal skje. Med hver eneste celle i kroppen. Om du tviler litt, så vil tvilen ha stor innvirkning på handlingene dine, og dermed gjøre at du mest sannsynlig enten lar være å prøve å nå målet ditt, eller «ikke klarer det» (ennå :)). Om du derimot har en overbevisning om at «dette skal jeg få til», så vil du stå mye sterkere i veien dit. Og, med den holdningen er sjansen langt høyere for at du både gjør det som skal til for å nå målet ditt, og også opplever at det går i oppfyllelse. (Ofte raskere enn du tror!).

Da jeg var 7 år begynte jeg å spare til egen hest. Mine foreldre var begge studenter da de fikk tre barn, og det å få hest kom ikke på tale! Men jeg hadde en drøm, en visjon, og jeg var villig til å gjøre det som trengtes for å se den drømmen gå i oppfyllelse. Jeg hadde ikke hastverk, men var overbevist om at, egen hest, det ville jeg ha. Jeg gjorde det som trengtes, tok småjobber og sparte hver eneste krone. F.eks. tilbød jeg meg å sette ut/ta inn hester på julaften og nyttårsaften, møkke og evt. longjere, for et par hundre kroner per hest. Dette gjorde at hesteeierne kunne slippe å dra ut i stallen på en høytid, og likevel fikk hesten deres fått noen timer med frisk luft og ellers dekket behovene den trengte. Og jeg kom noen tusenlapper (!) nærmere mitt mål om egen hest.

Hva er drømmen din? Og hva gjør du for å komme dit? Eventuelt, hva hindrer deg i å ta et steg fremover mot drømmen din?

Foto: @jakobpuff

Hvordan utvikle blikket ditt

”Du ser jo ALT!” har noen elever av meg sagt ved et par anledninger. Som oftest etter at jeg har påpekt noe med sitsen deres som ubevisst påvirket hesten deres. For å klargjøre først som sist, nei, jeg ser ikke alt. Det er lett for å meg å ramse opp et par trenere jeg opplever at både ser mye, og legger merke til andre ting enn hva jeg gjør, selv etter mange år på baken.

Men ja, jeg har brukt mye tid på å observere mange ulike hester og ekvipasjer gjennom mange år. Og jeg vil gjerne dele noen tips med deg slik at du kan utvikle blikket ditt, også.

Dette med å ha et ”godt trent øye” omtales innimellom, og jeg tror at stikkordet her er ”trent”. Merk, jeg sier ikke ”utlært”, og heller ikke ”utrent”. Trikset er å trene jevnlig.

Når jeg ser på mine elever, legger jeg merke til helheten først. Deretter detaljene. Hvordan er kroppspråket til hesten? Er han våken og blid, avspent eller nervøs? Er gangen hans harmonisk og fremad, eller er han kanskje litt stiv i et bein, nakken, eller litt treig? Hvordan trår han med høvene, hvordan er rytmen. Blikket hans, munnen, overlinjen, halen. Går han rett eller lener han seg utover/innover? Ser han tung ut på tøylen, virker han følsom og oppmerksom?

Ved å observere fortløpende kan jeg komme med innspill underveis. Og ting kan endre seg i løpet av en brøkdels sekund, så det gjelder å følge med! J

Når jeg leser hesten gjennom å observere dens bevegelser og kroppsspråk, vil jeg få en fornemmelse av hva den trenger på det gitte tidspunktet. Det er rytterens oppgave å trene seg opp til å selv kjenne etter hva hesten trenger til enhver tid, slik at hun kan imøtekomme hans behov.

Deretter ser jeg på rytteren, med samme nysgjerrighet. Er hun balansert? Lener hun seg bakover/forover, er hånden tung? Er hun stiv i setet, hvilket naturlig vil påvirke hesten? Hvordan er pusten hennes, blikket, hennes egen energi? Rir hun i harmoni med hesten gjennom bevisste hjelpere, eller ser jeg en ubalansert ”potetsekk” med harde hender, høye hæler, ukoordinerte og ubevisste bevegelser som i tillegg er irritert og utålmodig? Heldigvis setter jeg dette på spissen.

Jeg ønsker at rytteren skal være så balansert og følsom, at hun kun gir de signalene hun ønsker å gi hesten sin, ikke ti ubevisste signaler i tillegg. Dette har jeg i bakhodet når jeg underviser.

Så, hva kan du gjøre for å trene øye ditt, og bli en bedre rytter (eller instruktør)?

Se på:

  • Mange ulike ekvipasjer som trener. Bare observer, og konsentrer deg.
  • Vær flue på veggen ved treninger, og lytt til hva treneren sier. (Husk alltid å spørre først!) Om du er heldig vil treneren kunne fortelle deg nøyaktig hva du skal se etter (for eksempel se rett bak salen for å se at hestens rygg gynger, se på høvenes fotspor for å se på overtramp, gi deg innblikk i kvaliteten til en bestemt øvelse, forklare hvorfor den ene overgangen var bedre enn den forrige, eller lignende).
  • Fordyp deg gjerne i ulike øvelser én etter én. Les deg opp, se youtube-videoer, se treninger, dra på konkurranser og observer. Alt med et nysgjerrig og åpent blikk.
  • Noen av de vanskeligste ekvipasjene er de som er godt trent. For der er følsomheten så høy, og kvaliteten likeså. Følg gjerne med på høyere konkurranser på tv/Youtube.
  • Det kan også være lurt å filme hester du normalt trener, eller rir på selv. Hvordan ser det ut når hesten går, i forhold til hvordan det kjennes ut å ri den? Om hesten normalt pleier å være ubalansert og tung på den ene hånden, hvordan ser det ut når du ser det på film?
  • Det finnes treningsvideoer på nett, både gratis og til salgs. Her vil treneren fortelle hva hun ser på når hun underviser. Gull verdt!
  • Et lite ekstra tips: Se samme video om og om igjen. Mange ganger. Minst ti. Det er en ny verden når du etter hvert legger merke til nye ting du ikke så de første fire gangene 🙂

Her er en Youtube-video jeg har funnet verdifull:

Legg merke til rytterens Nicholas Fyffes balanserte sete i nedsitt trav, overgang galopp/trav og myke hender generelt: https://www.youtube.com/watch?v=w_F4Y1RgbVw

Jeg håper dette var til hjelp! Lykke til med å utvikle blikket ditt J

<span>%d</span> bloggere like this: