Hvordan utvikle seg som rytter uten egen hest?

Har du ambisjoner om å bli en bedre rytter, men har ikke egen hest? Jeg vet det kan være frustrerende (jeg kjente veldig på dette selv i mange år), men heldigvis er det flere ting du kan gjøre. Her er mine forslag.

1. Ta privattimer på en rideskole

Mange rideskoler tilbyr privattimer der du kan ri helt alene med en instruktør, eller at dere kun er to ryttere på timen. Dette gir deg mulighet til å få mer ut av timen, da du får mer oppmerksomhet enn om du rir på time med fem andre.

2. Ha hest på fór

Å ha en hest på fór gir deg hesteeieropplevelsen «light». Enten kan du ha fórhesten din en eller flere ganger i uka, eller du kan ha en helfórhest, der du har den hver eneste dag, som din egen. Med en fórhest står du noe mer fri til å utvikle deg innenfor retningen du vil, du får ri oftere og kan ta ridetimer med den (litt avhengig av avtalen du har med hesteeieren).

3. Dra på clinics

Uavhengig om du rir ofte eller ikke, vil clinics være verdifulle å få med seg. Her vil du kunne få økt kunnskap fra en dyktig rytter/instruktør, gjennom å lytte og se hvordan h*n instruerer demo-ryttere, som ofte er håndplukket for anledningen. Clinics holdes både i Norge og utlandet, og det er ofte mange som er tilskuere. Clinics er også en glimrende måte å komme i kontakt med flere i bransjen på 🙂 Jeg har blant annet vært på clinics med dressurryttere Jan Brink og Ulla Salzgeber, og det ligger tusener av clinics tilgjengelig på Youtube dersom du gjør et lite søk 😉

4. Dra på rideferie

Du finner rideleir i Norge så vel som i utlandet. Fokusområdene kan være alt fra generell ridning, dressur, feltritt, horsemanship, sprangridning, western, turridning og mer! Mange rideleire er også familievennlige og tilbyr både ulike typer hester og andre aktiviteter for alle medlemmene av familien. 🙂 Selv har jeg vært på rideferier i Portugal (Escola de Equitação de Alcainça) og USA (White Stallion Ranch i Arizona), i tillegg til rideleir i Norge som barn/ungdom (Skogshorn rideleir). Den norske nettportalen Rideferier kan være et fint utgangspunkt for inspirasjon 🙂

5. Jobb med hest

En av de aller beste måtene å bli bedre på er å ri så mye som overhodet mulig, og gjerne på flere ulike hester. Jobbing med hest kan gi deg muligheten til å ri «gratis», mot arbeid. Hva arbeidet innebærer (og andre betingelser) varierer fra sted til sted, naturlig nok. Selv har jeg jobbet på en stall i Tyskland (Pegasus Reitsport) og på Quinta dos Pinheiros/Lusitano Trail Rides i Portugal. Du finner også jobbmuligheter på en rekke staller i Norge.

6. Delta på kurs

Kurs av alle slag holdes over hele verden og også i vår kjære Norge 🙂 (Tror jeg gjennom dette innlegget har røpet hva jeg selv foretrekker :p ) Jeg har vært nokså snever i mitt søk (helt bevisst rundt ridning fra setet), og Google og YouTube er nok en gang nøkkelen til en verden av kunnskap og nye erfaringer. Den norske nettportalen Pluvinel lister opp en rekke kurs og arrangementer. Blant annet kan jeg anbefale kurs innen Centered Riding, samt youtubevideoene til James Shaw/Ride from Within, Dave Thind/Dave Thind Method, The Franklin Method, for å nevne noe. Du kan også ta en titt på noen av mine kurs og se om det er noe for deg. 

7. Les bøker

Enda ridning er veldig praktisk, er bøker verdifulle når du finner noen som «snakker språket ditt». Jeg er litt sær på hvilke bøker jeg trives med å lese, så her er det opp til deg å finne bøker som fungerer for deg. Jeg liker å lese flere ulike bøker om samme tema, for å selv danne meg et bilde av hva som gir mening for meg. Dressurridning består som du vet av tusenvis av meninger, og ulike retninger innen sporten. Så det vil alltid være noen som mener at noe annet er «korrekt».

8. Se filmer på YouTube

YouTube er gull verdt! Her kan du finne «din» guru, få svar på spesifikke spørsmål du måtte ha, se hvordan andre løser samme problem som du sitter med, og se hvordan øvelser ser ut når de ris skikkelig/korrekt. Du vil også kunne lære ulike teknikker, øvelser, holdninger og mindset, og plukke og mikse det som fungerer for deg og din hest. Jeg følger bare et fåtall youtubere, for det gir meg mer verdi å bruke youtube spesifikt når det er noe spesielt jeg søker. Men, Dave Thind, James Shaw, Amelia Newcomb, Your Riding Success og Nicholas Fyffe er blant de jeg følger.

9. Instagram

«Alle» har en instagramkonto, det samme gjelder en rekke ryttere, instruktører og hestefolk generelt! Nok en glimrende måte å lære mer, ved å følge hestefolk som gir DEG verdi i form av bilder, innlegg og stories.

10. Se til andre idretter

Enda dette ikke gjør deg til en bedre rytter over natta, så kan det være både interessant og nyttig å se til andre idretter for å lære av dem. Selv synes jeg «self awareness» og balansefokuset til bl.a. tai chi og yoga er verdifullt, koordineringsevnen og kroppskontrollen til kampsport, dansere, alpinister, kunstløpere og turnere er noe vi kan lære noe av. Flere gruppeidretter er også brillante når det kommer til kommunikasjon og strategi, f.eks. basketball. Og alle (vil jeg påstå ;)) har godt av en god dose mentaltrening, uansett hvilken idrett vi bedriver. 🙂

 

Hvilke andre arenaer kan du komme på? Del gjerne dine forslag og tanker 🙂

 

 

 

2 kommentarer om “Hvordan utvikle seg som rytter uten egen hest?

  1. Dette er mange veldig gode tips. Jeg tror også det hjelper veldig å ta opp deg selv på video mens du trener. Dermed kan man i etterkant analysere hva man har gjort bra og hva som kan forbedres for neste gang. Dermed får du enda mer ut av hver eneste treningsøkt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: