Hva mener ridelæreren din?

Det er ikke noe godt å ri på time og ikke forstå hva som blir sagt, eller ikke ha mulighet til å spørre treneren. Her har jeg samlet noen ord som kan hjelpe deg forstå hva ridelæreren mener, og beskrevet dem på en enkel måte. Listen er ikke utfyllende, så gi meg et lite pip om du savner noe!

På ridebanen

Sporet: På en ridebane er “sporet” den linjen som følger innsiden av gjerdet hele veien rundt. Om det er mange som pleier å bruke ridebanen, skjer det ofte at denne linjen blir et synlig spor.

Volte: En runding. Kan være en storvolte (20 meter i diameter, dvs så vidt toucher sporet på begge sider av banens langside), eller en annen størrelse (ofte 15m eller 12m ). Voltene kan plasseres hvor som helst på banen, men i utgangspunktet langs sporet.

Volte tilbake: En u-sving. Du starter som en volte, men når du har ridd en halv volte, rir du en rett linje tilbake til der du startet.

Serpentine/slangelinje: En serpentine er en slangelinje som kan ha 3-5 buer. Buene skal være like store og så vidt touche sporet. En serpentine starter med en bue, stort sett ved bokstaven A eller C. Se illustrasjon.

8-tall: Rett og slett to volter ved siden av hverandre som et 8-tall. Øvelsen kan varieres etter nivå, og enten inneholde en kort rett linje der voltene treffes, eller ikke.

Overgang: Ordet brukes for å definere selve overgangen mellom to gangarter. Kan f.eks være en overgang til trav fra skritt (eller fra holdt, galopp eller fra en øvelse). Når det er snakk om en overgang til galopp brukes stort sett ordet fatning (galoppfatning).

Høyre hånd og Venstre hånd: Dette betyr hvilken retning du rir på banen. Du rir på høyre hånd når din høyre side vender inn mot midten av banen (X), og på venstre hånd når din venstre side vender inn mot midten av banen (X).

Det er vanlig at ”venstre hånd har sporet”, dvs. vanlig høyrehåndsregler i trafikken. Om du rir på venstre hånd, så må eventuelle andre som kommer motsatt vei, vike for deg.

Bytte hånd: Betyr å skifte vei. Kan gjøres gjennom å ri en volte tilbake, ri diagonalt gjennom banen, eller på andre måter.

Innvendig og utvendig (tøyle/hånd/sjenkel): Din innvendige side (rideinstruktøren kan også kun si innvendig tøyle, innvendig hånd, innvendig sjenkel, innvendig sitteknoke, f.eks) er den siden som til enhver tid vender inn mot midten av banen (X). Din utvendige side er den siden som til enhver tid vender ut av banen, dvs motsatt av innvendig. Hva som er innvendig/utvendig side vil avhenge av hvor du befinner deg på banen og hvilken øvelse hesten går (sistnevnte er litt mer teknisk).

Midtlinjen: En usynlig linje som deler banen i to, fra A til C. Linjen krysser X.

Kvartlinje: To usynlige linjer på hver side av midtlinjen, mellom midtlinjen og sporet.

(Se for øvrig denne siden for bilder og beskrivelse av disse linjene samt diagonalene (på engelsk) .

Vende diagonalt gjennom banen / diagonal (kort diagonal): Fire steder kan du vende (normalt) gjennom banen: fra F til H, fra H til F, Fra M til K og fra K til M. Dette er de lange diagonalene, og alle diagonaler starter og slutter med å si godt inn i hjørnene både før og etter selve diagonalen. På en større dressurbane (20mx60m) brukes også de korte diagonalene. Disse kan f.eks være fra F til E, fra P til S, B til H. Ridelæreren din vil stort sett si hvilke bokstaver hun ønsker at du skal ri mellom.

Ri inn i hjørnet: Når ridelæreren din snakker om å ri inn i hjørnet, betyr det at du skal følge gjerdet og ri hjørnet som et hjørne, og ikke som en del av en oval. På rideskoler (og andre steder) så vil du ofte se at sporet blir en buet form i hjørnene, og at hestene går der automatisk. Se om du kan få hesten til å gå noen skritt til langs gjerdet før du svinger.

Bokstavene: Bokstavene på ridebanen brukes til hjelp for å ri pene rideveier, og til hjelp når du skal ri en bestemt øvelse akkurat ved en bokstav. Bokstavene og rekkefølgen er de samme over hele verden, og avhenger av størrelsen på ridebanen. På denne siden kan du finne begge størrelser, samt mer info rundt rideveier.

Gangarter

Skritt: ”Gangfart”. Skritt er en 4-taktig gangart. Inneholder også mellomskritt, øket skritt og samlet skritt. På konkurranser vil du også se ”fritt skritt”.

Trav: ”Jogging”. Trav er en to-taktig gangart. Inneholder også arbeidstrav, øket trav og samlet trav.

Galopp: ”Løping”. Galopp er en tre-taktig gangart. Galoppen kan være samlet, arbeidsgalopp eller øket galopp. Vi skiller mellom høyre galopp og venstre galopp. Høyre galopp er når hestens høyre frembein avslutter galoppspranget (Galoppen starter med venstre bakbein, deretter diagonalparet høyre bakbein og venstre frambein, og avslutter med høyre frembein). Venstre galopp er når venstre frambein avslutter galoppspranget.

Rytteren / ridning

Sits: Er kroppen din når du rir, og bevisstheten rundt de ulike delene av kroppen din som koordineres for å gi beskjeder til hesten. Ofte menes følgende som komponenter av sitsen: Setet/sitteknoker, sjenkel, hånd, hode. Å ha en ”god” sits betyr at du sitter balansert i salen, og kommuniserer effektivt med hjelperne dine.

Sjenkel (over/under): Oversjenkel er låret ditt. Undersjenkel er tjukkleggen din.

Sete: Betyr hoftepartiet ditt, sitteknoker og hvordan du fordeler vekten på sitteknokene. Setet betyr også hvordan du beveger hoftene for å kommunisere med hesten.

Er det andre ord og uttrykk du savner? Send meg en melding, så legger jeg det inn!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: