Balanse

Du har sikkert både hørt og lest masse om å hjelpe hesten gå balansert. Og at dette er nøkkelen til å «samle» hesten. Jeg vil påstå at balanse er nøkkelen til dressurridning generelt, og vil være med som en rød tråd, enten målet ditt i fremtiden er samling eller ikke. I dette innlegget ønsker jeg å belyse ulike perspektiver på balanse, og hva du kan gjøre på din hest for å forbedre balansen og dermed forbedre både ridningen din og treningen til hesten din.

Illustrasjon av Sandy Rabinowitz

Balanse hos rytter

Med balansert rytter tenker jeg spesielt på en bevissthet rundt sete, vektbruk, sjenkel, hånd, hode/blikk, skuldre, under bevegelse. Jeg tror bevissthet av egen sits/kroppskontroll er en forutsetning for å bli en mer balansert rytter. Derfor tror jeg vi som ryttere har veldig mye å hente på å trene opp egen kroppskontroll, smidighet og styrke av kjernemuskulatur såvel som de mindre musklene (tenk så mange måter du kan rotere håndleddet ditt på, ulike måter å holde rundt tøylene på, samt grad av følsomhet f.eks).

Sitter du likt på begge sitteknoker? Skyver du hoften likt til både venstre og høyre, eller er den ene siden mykere/stivere? Er skuldrene dine i et horisontalt plan, eller er den ene høyere enn den andre? Lener du deg til den ene siden når du rir rett frem, eller vender, eller kommer vendingen fra kjernen din? Hvordan er tyngden i hendene dine – er det likt for det meste?

Balanse hos hest

Du er sikkert kjent med at hesten fra naturens side er tyngre på forparten enn bakparten, og at vi derfor gjennom ridning ønsker å flytte mer av tyngden bakover for å balansere hesten. Dette vil gjøre det lettere for ham å ha en (balansert) rytter på ryggen, blant annet. Fra rytterens perspektiv er dette en balanse som foregår foran, bak og under.

Men det er flere dimensjoner av balanse enn hva som skjer foran og bak. Det er også hva som skjer på sidene, og i bevegelse. Har du noen gang opplevd at hesten din «lener seg» til den ene siden? Det er denne dimensjonen av (u-)balanse jeg tenker på nå. Og jeg tror det er her vi finner rom for forbedring, rom for å utvikles som rytter, og rom for å forbedre hestens trening og fysikk.

There is always movement in balance.

– Tara Stiles

Ta en titt på bildet under: Kjenner du deg igjen?

Illustrert av Sandy Rabinowitz

Legg merke til at hesten til venstre lener seg innover. Se hvordan vektskålen er tyngre på den ene siden, og hvordan beina til hesten skrår utover. Se også at hestens panneakse er skeiv. Ta deretter en titt på rytteren som sitter oppå. Ser du at hans høyre skulder er høyere enn den venstre, og at torsoen hans dermed blir skjøvet litt ut av balanse? Hvordan tror du hesten kjennes ut i munnen? Jeg vil tippe at hesten er tung på sin høyre side, og at rytteren opplever at han ikke har «noe» kontakt på venstre hånd. Med utgangspunkt i dette bildet,:

Her er mine 7 tips til hva du kan gjøre for å balansere hesten din 🙂

  1. Legg mer vekt i din venstre sitteknoke. (Vent litt. Og se hvordan hesten responderer. I noen tilfeller er dette alt som skal til 😉 )
  2. Strekk på deg (oppover) – dette vil hjelpe deg å sitte mer balansert, hvilket vil gjøre det lettere å kjenne hvor du må gjøre justeringer i sitsen din, og også lettere for hesten å finne balansen under deg.
  3. Om du har nada kontakt på utvendig tøyle, vil et verktøy* være å stille hestens hode utover, mens du er rundt ham (støtter) med sjenklene. Dette er kun for å kontakt. Når kontakten er etablert, beholder du støtten fra sjenklene mens du sakte rettstiller hestens hode igjen, samtidig som du forsøker å beholde kontakten med munnen hans. Du ønsker å ri hesten frem til hånden. Dvs. Kjenn etter (med sjenklene, sitteknokene og hånden) hvor hesten trenger mer sjenkel og/eller støtte for å bli mer balansert.
  4. En utvidet variant av nr 1, er å løfte hendene dine og flytte dem utover til venstre, forbi manken* til hesten. Hesten skal stilles innover. Dette vil hjelpe deg med å få mer kontakt på den utvendige tøylen, samtidig som du får mer kontroll på skulderen hans og dermed «rammer inn» hesten lettere. Gjør dette en volte eller to, før du forsøker å ri normalt igjen (lik vekt på begge sitteknoker, nøytrale hender).
  5. Ri øvelser som hjelper hesten å legge mer vekt på hans venstre side. Merk: vi ønsker å hjelpe hesten mer i balanse, og mange av øvelsene vi rir, forutsetter at hesten er balansert, for at øvelsen skal kunne ris korrekt. Men det finnes øvelser som kan ris i korte perioder for å få slike resultater (spiral f.eks hvor du egentlig ber hesten være ubalansert men på den andre hånden)), under kyndig veiledning for å unngå belastningsskader bl.a. For å finne en god øvelse som passer for nettopp din hest, spør din instruktør.
  6. Variér treningen på banen: Bytt hånd ofte, ri serpentinebuer, serpentinebuer med volter, «kruseduller», ri sjenkelvikninger, overganger.
  7. Variér treningen på tur: Ri masse på stier, finn klatrebakker, ri litt på grusveier, ri overganger og sjenkelvikninger (!) på tur. Variert underlag gjør underverker for hestens muskler og sener, og gjør turene morsommere for både firbente og tobente!

* Med «verktøy» mener jeg et lite tips for å gjøre en enkelt endring for å oppnå et bestemt resultat, for så å ri vanlig igjen. Det er ikke meningen at du skal ri hesten slik for evig og alltid. 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: