Lærdommer fra Hestesporten: Mestring av Tålmodighet

Hestesporten tilbyr en rekke verdifulle erfaringer og praktisering av egenskaper som kan komme til nytte også i andre deler av livet. Blant annet inkluderer dette en mestringsreise i tålmodighet. De som har funnet veien inn til denne fascinerende idretten, vet at suksess ikke kommer over natten. Her er noen verdifulle lærdommer hestesporten kan gi oss som er knyttet til tålmodighet.

1. Bygging av bånd tar tid: Å investere i relasjoner, enten det er i stallen eller det personlige liv, er en påminnelse om at gode ting bruker tid på å modnes. Å utvikle en god kontakt mellom rytter og hest er essensielt for utviklingen av begge parter og deres reise sammen. Det krever tid, kommunikasjon, tålmodighet og gjensidig tillit.

2. Tålmodighet i treningen: Å trene en hest er en kontinuerlig prosess. Det krever tålmodighet når en introduserer nye øvelser, ønsker å overvinne utfordringer eller vil forbedre resultater. På samme måte må vi forstå at mestring av nye ferdigheter eller utfordringer med treningen eller kommunikasjonen ikke er en lineær prosess. Noen ganger må vi ta noen steg tilbake for å kunne finne nye perspektiver og måter å jobbe på, som lar oss finne veien fremover igjen. Tålmodighet er nøkkelen til å arbeide jevnt mot målene våre og gir rom for at progresjonen ikke alltid er slik vi forespeiler oss den.

Eksempel fra virkeligheten: Selv brukte jeg ca. seks måneder på å lære å fatte galopp fra setet, med min hest Napoleon. Hesten var vant til denne måten å fatte galopp på, og jeg hadde lært en annen metode tidligere som ikke fungerte. Prosessen var krevende for meg, spesielt fordi jeg hadde langt høyere ambisjoner enn å starte dressurklasser uten galopp! Og, når en ikke vet hvor lenge motgang skal vare, er det eneste en kan gjøre å være tålmodig og prøve igjen og igjen og igjen. Og “vipps” satte teknikken hos meg også, gitt!

3. Aksept av feil og tilbakeslag: Hestesporten lærer oss at feil og tilbakeslag er en uunngåelig del av reisen. En dårlig dag på banen betyr ikke at all trening er bortkastet. Og selv om en øvelse går skeis kan en forsøke på nytt. En hesteeier lærer raskt at å gi hesten fri et par dager ikke alltid er det lureste. (Selv om det i noen tilfeller er akkurat det som trengs!). Hesten må ha mosjon og helst ikke innestengt energi klar til å detoneres! En hest vil plukke opp vår mentale tilstedeværelse og følelseslivet vårt. Den forstår når vi er lei oss, sinte eller glade. Den møter oss der vi er!

På samme måte vil vi møte hindringer i livet, men tålmodighet gir oss styrken til å reise oss, børste støvet av skuldrene og prøve igjen.

4. Respekt for timing: Hester lærer oss å respektere timing. Noen dager er de mer energiske og ivrige etter å jobbe, mens andre dager trenger de mer tid og rom. Å være oppmerksom på og respektere denne timingen er en nøkkel til suksess. I våre egne liv må vi være bevisste på riktig tidspunkt for handling og når vi skal gi ting tid og ikke fremskynde avgjørelser.

5. Mestringsprosessen: Suksess i hestesporten er ikke bare om å vinne konkurranser. Det er om prosessen med forbedring, mestring og utvikling. Å forstå at tålmodighet er en del av denne prosessen, hjelper oss å sette pris på reisen mot våre egne mål.

Å ta en side fra boken til hestesporten og implementere prinsippene om tålmodighet i våre egne liv kan være nøkkelen til en mer tilfredsstillende og balansert reise. Så, la oss ri gjennom livet med mestring og tålmodighet som våre trofaste følgesvenner. <3

helene.follesdal