Temabasert treningsopplegg

Høsten er her og hesten er hjemme fra beite. Opptreningen er forhåpentligvis i full gang, og du har kanskje begynt å planlegge treningen for høsten/vinteren allerede?

Hvis ikke, her kommer noen tips til hvordan du kan legge opp treningen din! Opplegget kan tilpasses ulike nivåer. Artikkelen starter under bildet.

Min tidligere hestekollega og en brilliant rytter og hestekjenner, Perry på lusitanoen Cunhal, ved Lusitano Trail Rides i Santarém, Portugal

Oppvarming:
Variasjon, fokus på harmoni og at hesten er rolig i kroppen
20-30 min
Hoveddel:
Tema 2 uker av gangen
ca 15 min
Avspenning/skritte avca 10-15 min

Oppvarming

Under oppvarmingsdelen liker jeg å bruke god tid. Fokuset mitt er at hesten skal bli ordentlig varm, og forberedt til hoveddelen. Jeg liker å variere rideveiene, ri store bøyde spor, serpentiner, ulike volter, mens jeg rir overganger fra skritt-trav, trav-skritt, overganger opp til galopp og ned igjen. Holde det lett og lekent, rett og slett! Variasjon, og å lytte til hva akkurat min hest trenger, akkurat nå, er viktig. Videre liker jeg å bruke oppvarmingen til å sjekke inn med meg selv – er jeg balansert? Hvordan er pusten min? Hvor bevisst er jeg mine sitteknoker, og bevegeligheten i hofteparti? Gjør sjenklene eller hendene mine noe jeg ikke er bevisst på? Hvor følsom er JEG akkurat nå?

Hvilke øvelser jeg velger som oppvarmingsøvelser** vil variere fra hest til hest. Noen hester trenger å trave en god stund, og kanskje galoppere for å komme skikkelig i gang. Andre fungerer best dersom oppvarmingen består av en god del overganger, slik at bakparten må jobbe. Mange hester blir raskere varme og smidige dersom du legger inn sideveisøvelser tidlig – dette kan til og med gjøres fra bakken!

En annen ting jeg har i bakhodet er hestens energi og mentale aktivitet. Jeg søker alltid etter å skape harmoni i kommunikasjonen, og dersom hesten er urolig/nervøs, vil jeg alltid forsøke å hjelpe ham til å bli mer avspent/roligere i kropp og sinn. Hvordan gjør jeg dette? Først og fremst gjennom å selv være rolig. Puste rolig, sitte balansert, være koordinert i min egen kropp slik at jeg kan være like myk og fleksibel som jeg ønsker at han skal være. Dersom jeg er litt stiv eller spent et sted, kan jeg ikke forvente at han skal være myk og avslappet!

Noen hester blir roligere dersom du er veldig forutsigbar, rir store, pene linjer og støtter opp med sjenkel og hånd uten å bli hard. Andre hester trenger/kan håndtere at oppgavene kommer litt raskere på, for da får de brynt seg på noe heller enn å fokusere på spøkelsene i skogen ved siden av.

Hoveddel

Når jeg kjenner at hesten er varm, og «tilstede» med meg (mentalt tenker jeg på da), at han er der jeg ønsker at han skal være i formen sin og følsomheten, pleier jeg å gi ham et lite minutts pause før hoveddelen begynner. Merk at selv om hoveddelen varer i totalt 15 minutter, er dette inkludert korte skrittepauser! Jeg ønsker at hoveddelen brukes fokusert. Dvs. at du jobber fokusert med én oppgave i korte perioder, avbrutt av korte pauser. Pausene er til for å gi hesten (og deg) nok avbrekk til å være 100% fokusert under jobbingen.

Jeg liker å ha temaer/øvelser som varer i ca 2 uker av gangen. Etter de to ukene er gått, har jeg et annet tema jeg fokuserer på, der jeg ikke rir øvelsen fra temauke 1. Etter temauke 2, går jeg tilbake til temauke 1.

Slike to-ukers bolker gir nok tid til å jobbe «nok» med en øvelse, uten at hesten (og du) går lei, samtidig vil pausen være lang nok til at hesten får bearbeidet øvelsen til når du henter den frem igjen. Og, skal jeg fortelle deg en liten hemmelighet? Øvelsen pleier å bli BEDRE etter de to ukene med pause, enn når du jobbet med den (!).

Hvilke øvelser kan brukes i hoveddelen?

Dette vil avhenge av hva hesten din har behov for. Hva trenger dere å finpusse litt på? Tips til øvelser kan f.eks være: sjenkelvikning, sjenkelvikning-saks, versader, travers, holdt (kan være fra skritt/trav/galopp, at hesten skal stå balansert i «firkant»), rygging, piaffarbeid, overganger (hvis du lurer på hva du skal starte med, er overganger helt gull!), tempovekslinger (helt topp å jobbe med dersom du har en ivrig eks-traver f.eks!).

**Når du har jobbet med øvelsen i hoveddelen en stund (dvs. et par uker), er det på tide å flytte øvelsen over til oppvarmingsdelen. Da har både du og hesten jobbet nok med øvelsen slik at behovet for finpussing forhåpentligvis er litt mindre, og øvelsen kan inngå i det «vanlige» arbeidet. Dette frigjør også tid slik at du kan ha fokus på andre ting i hoveddelen.

Avspenning/skritte av

I denne delen liker jeg å ri hesten i trav lettridning noen minutter, hvor han får strekke seg lang og dyp. Dette betyr ikke «strekk deg så lang du ønsker og bli flat», men at han går i en lavere og lengre form enn i hoveddelen. Dette er heller ikke en tid hvor jeg som rytter skal «slutte å ri», jeg skal sitte like balansert og bevisst, og ri pene linjer og overganger selv om arbeidet har en roligere natur. Igjen legger jeg inn store og mindre buer og volter. Jeg avslutter med skrittarbeid, først i en lang/dyp form, deretter på helt lange tøyler. Det er også fint å ri en liten runde rundt stallen om du har tilgang til en sti eller grusvei som tar 5-10 minutter. Denne avspenningsdelen gjør også at hestens kropp rekker å omstille seg fra arbeidet til den kanskje må stå stille i boksen over natta.

Jeg håper dette var verdifullt for deg! Kommenter veldig gjerne dine tanker, og del gjerne hvordan du selv pleier å legge opp treningsøktene dine.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: