Hvordan utvikle blikket ditt

”Du ser jo ALT!” har noen elever av meg sagt ved et par anledninger. Som oftest etter at jeg har påpekt noe med sitsen deres som ubevisst påvirket hesten deres. For å klargjøre først som sist, nei, jeg ser ikke alt. Det er lett for å meg å ramse opp et par trenere jeg opplever at både ser mye, og legger merke til andre ting enn hva jeg gjør, selv etter mange år på baken.

Men ja, jeg har brukt mye tid på å observere mange ulike hester og ekvipasjer gjennom mange år. Og jeg vil gjerne dele noen tips med deg slik at du kan utvikle blikket ditt, også.

Dette med å ha et ”godt trent øye” omtales innimellom, og jeg tror at stikkordet her er ”trent”. Merk, jeg sier ikke ”utlært”, og heller ikke ”utrent”. Trikset er å trene jevnlig.

Når jeg ser på mine elever, legger jeg merke til helheten først. Deretter detaljene. Hvordan er kroppspråket til hesten? Er han våken og blid, avspent eller nervøs? Er gangen hans harmonisk og fremad, eller er han kanskje litt stiv i et bein, nakken, eller litt treig? Hvordan trår han med høvene, hvordan er rytmen. Blikket hans, munnen, overlinjen, halen. Går han rett eller lener han seg utover/innover? Ser han tung ut på tøylen, virker han følsom og oppmerksom?

Ved å observere fortløpende kan jeg komme med innspill underveis. Og ting kan endre seg i løpet av en brøkdels sekund, så det gjelder å følge med! J

Når jeg leser hesten gjennom å observere dens bevegelser og kroppsspråk, vil jeg få en fornemmelse av hva den trenger på det gitte tidspunktet. Det er rytterens oppgave å trene seg opp til å selv kjenne etter hva hesten trenger til enhver tid, slik at hun kan imøtekomme hans behov.

Deretter ser jeg på rytteren, med samme nysgjerrighet. Er hun balansert? Lener hun seg bakover/forover, er hånden tung? Er hun stiv i setet, hvilket naturlig vil påvirke hesten? Hvordan er pusten hennes, blikket, hennes egen energi? Rir hun i harmoni med hesten gjennom bevisste hjelpere, eller ser jeg en ubalansert ”potetsekk” med harde hender, høye hæler, ukoordinerte og ubevisste bevegelser som i tillegg er irritert og utålmodig? Heldigvis setter jeg dette på spissen.

Jeg ønsker at rytteren skal være så balansert og følsom, at hun kun gir de signalene hun ønsker å gi hesten sin, ikke ti ubevisste signaler i tillegg. Dette har jeg i bakhodet når jeg underviser.

Så, hva kan du gjøre for å trene øye ditt, og bli en bedre rytter (eller instruktør)?

Se på:

  • Mange ulike ekvipasjer som trener. Bare observer, og konsentrer deg.
  • Vær flue på veggen ved treninger, og lytt til hva treneren sier. (Husk alltid å spørre først!) Om du er heldig vil treneren kunne fortelle deg nøyaktig hva du skal se etter (for eksempel se rett bak salen for å se at hestens rygg gynger, se på høvenes fotspor for å se på overtramp, gi deg innblikk i kvaliteten til en bestemt øvelse, forklare hvorfor den ene overgangen var bedre enn den forrige, eller lignende).
  • Fordyp deg gjerne i ulike øvelser én etter én. Les deg opp, se youtube-videoer, se treninger, dra på konkurranser og observer. Alt med et nysgjerrig og åpent blikk.
  • Noen av de vanskeligste ekvipasjene er de som er godt trent. For der er følsomheten så høy, og kvaliteten likeså. Følg gjerne med på høyere konkurranser på tv/Youtube.
  • Det kan også være lurt å filme hester du normalt trener, eller rir på selv. Hvordan ser det ut når hesten går, i forhold til hvordan det kjennes ut å ri den? Om hesten normalt pleier å være ubalansert og tung på den ene hånden, hvordan ser det ut når du ser det på film?
  • Det finnes treningsvideoer på nett, både gratis og til salgs. Her vil treneren fortelle hva hun ser på når hun underviser. Gull verdt!
  • Et lite ekstra tips: Se samme video om og om igjen. Mange ganger. Minst ti. Det er en ny verden når du etter hvert legger merke til nye ting du ikke så de første fire gangene 🙂

Her er en Youtube-video jeg har funnet verdifull:

Legg merke til rytterens Nicholas Fyffes balanserte sete i nedsitt trav, overgang galopp/trav og myke hender generelt: https://www.youtube.com/watch?v=w_F4Y1RgbVw

Jeg håper dette var til hjelp! Lykke til med å utvikle blikket ditt J

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: