Hvordan bli kvitt frykt for hest/ridning

 

cowboy-horse-pony-western-53011

«Jeg kan ri alle hester jeg». Jeg husker så godt de tankene jeg bar på som uredd 15-åring, en som ikke hadde falt av på noen år og følte meg egentlig ganske så dyktig som rytter en sommer for, faktisk 15 år siden. Karma skulle sette min overlegenhet på plass den sommeren, med tre fall på rappen. Tre fall. Tre ulike hester. Takknemlighet for at jeg kan gå den dag i dag er den langsiktige konsekvensen, og frykt for ridning var det umiddelbare resultatet, som jeg måtte jobbe mye med for å komme meg over.

Bli kvitt frykten: En reise

Frykt har også bitt merke i meg på andre, personlige plan. Og, for å bli den personen jeg ønsker å være, -den personen jeg er i dag-, så måtte jeg gå min egen reise: Bli kjent med frykten, bli kjent med meg selv, og bli kjent med personen jeg ønsket så sårt å bli.

Frykt setter seg så dypt, og oppfører seg som en intern hindring fra å gjøre det du egentlig vil gjøre. Det kan også bidra til at du ikke helt vet hvor du ønsker å gå, for veien til visjonen blir tåkete, så du ser kanskje ikke destinasjonen helt tydelig, hvis noe i det hele tatt.

Frykt er en følelse som oppstår, ofte for å beskytte deg fra noe. Det kan oppstå fra noe farlig og rasjonelt, men også overfor noe irrasjonelt. 

Mange av oss ryttere opplever å være redde/nervøse/usikre fra tid til annen. Og, som hestekjennere vet vi at hester legger merke til vår sinnstilstand. Dersom vi er usikre, så vil hesten plukke opp dette, og kunne bli anspent selv. (Merk: ikke alle hester blir anspente). Videre, når vi opplever en følelse av frykt (eller nervøsitet, usikkerhet), så er vi ikke rolige på innsiden og kan være rytteren vi ønsker å være. Kanskje opplever vi at vi blir ufokuserte og tenker på alt det negative som «kan komme til å skje.»

Slike tanker og følelser kan ta overhånd. Og jeg er her for å fortelle at det går an å bli kvitt slike tanker og følelser. Og, at du kan erstatte dem med det du -ønsker- å føle og tenke.

Hva som hjalp meg bli kvitt min frykt

Jeg kommer til å legge ut noe innhold om frykt som har vært nyttige for meg i min reise. Jeg håper at det kan være til hjelp for deg, også.

Inspirert av Byron Katie sin «The Work» ønsker jeg at du sitter litt med noen klargjørende spørsmål, og svarer på dem helt ærlig, for din egen del. «The Work» er en enkel øvelse du kan bruke for å utfordre dine egne tanker, og som du kan gjøre hvor som helst. Jeg finner øvelsen svært nyttig i møte med tanker/sannheter jeg forteller meg selv, som jeg ikke ønsker å ha, eller som jeg vet at er usanne, men som jeg likevel tror på.

Byron Katies The Work:

  1. Identifiser nøyaktig hva frykten er, for deg.

Hva er lærdommen/sannheten du lærte (om deg selv, eller situasjonen)? Dette kan være  en setning som, «Jeg er redd for at hesten skal legge seg ned med meg på ryggen», eller «Jeg er en dårlig rytter». Setningen du kommer med, blir videre definert som «tankene».

2) Er tankene du forteller deg selv, sanne?

3) Kan du vite helt sikkert at tankene du forteller deg selv er sanne?

4) Når du tror på de tankene, hva gjør det med deg? 

5) Hvem er du uten de tankene?

Sitt litt med hvert eneste spørsmål, og med svarene som kommer opp. Hva er annerledes nå som du har vært igjennom alle spørsmålene? Hvordan tenker du annerledes? Hvordan føles det annerledes? Hvordan vil du gjøre handlinger basert på erfaringene fra denne øvelsen?

————————-Les også: ———————

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: