Hester som skjener på volta

Har du opplevd noen gang at hesten du sitter på skjener? At mens du rir en volte, så «forsvinner hesten ut gjennom skulderen», gjerne forsvinnende raskt og med en kraft som gjør at du plutselig «må» dra den i munnen for å holde den på den ellers kulerunde volten du så gjerne skulle ha ridd?

Jeg tror vi alle har vært der.

Og jeg tror at vi har mye å lære av nettopp de stegene hvor hesten vår gjør dette. For det hesten trenger er ikke å bli dratt tilbake igjen til sporet – det du merker når du forsøker på dét er at hesten blir overbøyd innover, hvilket frigir enda mer plass til den utvendige skulderen som får leve sitt eget liv langt utenfor voltesporet. Kanskje opplever du til og med at hesten nærmest tvinger deg til å bytte hånd.

IMG_0268
Utfordring: Hesten skjener ut av voltesporet
IMG_0267
Løsning: Rett opp hesten, ha kontroll på utvendig skulder.

Jeg ønsker å ta opp denne problemstillingen fordi jeg ser at det er mange som møter denne utfordringen. Hva er så lærdommen? At du holder hesten rett. Med rett så mener jeg: At hestens bakpart følger hestens forpart. At du har kontroll på skuldrene til hesten din, såvel som bakparten. At når du skal ri f.eks til høyre – at du passe på at venstre skulder blir med på den svingen. Det vil si at hestens nakke mest sannsynlig blir værende langt mer rett enn hva du lærte på rideskolen. Når du har kontroll på skuldrene til hesten (gjennom vektbruk, evt bruke utvendig kne midlertidig, samtidig som du har god støtte på utvendig tøyle), vil du klare å forhindre hesten i å skli ut.

Jeg pleier å fortelle mine elever at de skal visualisere at det er en murvegg på utsiden av volten, som hesten fysisk ikke klarer å dytte seg igjennom. Muren representeres av dine utvendige hjelpere – utvendig sjenkel, utvendig sitteknoke, utvendig hånd. Istedenfor å dra hesten innover mot volta, tenk heller at du bruker setet for å få selve svingen (mer om hvordan du gjør dette lærer du på workshopen min eller ridetimene), og dernest «trykker» hesten fra utsiden slik at du kan bli mykere på innsiden og gi etter. Ved å «trykke» fra utsiden hjelper du til å rette ut hester som skyter skulderen sin ut – og dermed gjør det enklere å ri pene volter.

Som et ekstra tips: Ri først store volter med hester som tenderer mot denne typen utfordring. Når du rir store volter kan hesten være mindre bøyd, og det vil være lettere for deg å holde skulderen på plass.

Det kan også hjelpe å ri serpentinebuer (gjerne 4 mindre buer mellom sporet og midtlinjen), slik at du veksler mellom å støtte opp høyre og venstre side.

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: