10 tips for å bli kvitt frykt for hest og ridning

Her er mine 10 tips for å bli kvitt frykt relatert til hest og ridning. En liten motiverende pep-talk før du leser dette:

Ja, frykt kan være frustrerende, skummelt, og kanskje føles håpløst til tider. Og, viktigere: JA, du kan bli kvitt frykten.

Helenes 10 tips

  1. Ta deg tiden du trenger for å bli trygg igjen.

Ikke la ridelæreren eller stallvenninnen pushe deg til å gjøre noe du ikke føler deg klar for. Det å jobbe seg gjennom en frykt er en prosess, og prosessen er individuell for alle. Som du vet er alle hester forskjellige, kanskje du føler deg trygg på én hest men ikke på en annen. Dette er helt greit. Kanskje tør du hoppe et lavere hinder, men ikke det høye. Kanskje du føler deg mest trygg når noen går ved siden av deg når du rir, eller om dere er flere sammen i ridehallen.

2) Identifiser hva du er redd for, spesifikt.

Når du vet hva frykten er, er det lettere for deg å vite hva du har å jobbe med, og lettere å identifiere hvordan du ønsker å ha det.

3) Tør kjenne på selve følelsen av frykt.

Som du vil legge merke til, er følelsen av frykt ofte lett for deg å hente frem. Ja, den vil være ubehagelig å kjenne på – men du -kjenner den- i hvertfall. Det er en følelse du kjenner, og som du kan hente positiv lærdom fra.

4) Når du sitter og kjenner på denne følelsen, uten å dømme den, spør følelsen, hva den ønsker at du skal vite. Svaret som kommer opp vil være i form av enkle ord, og positive.

5) Tren på følelsen du ønsker å ha i stedet. Legg merke til hvordan kroppsholdning du har, hvordan pusten din er, og hva slags tanker du har når du føler på de gode følelsene.

6) Ta med deg de gode følelsene som du ønsker å ha, inn i en situasjon der det er hester. Dette kan være å stå utenfor en paddock, være i stallen, stå inne i boksen med en hest, eller sitte oppå hesten i skritt. Gjør det du føler deg komfortabel for, og hent frem følelsen du ønsker å ha, før du går videre.

7) Når du skal jobbe med å bli kvitt frykt, unngå eksterne stimulerende midler som koffein, alkohol (og andre rusmidler), eksterne hormoner, sukker. Disse tingene vil gjøre prosessen vanskeligere for deg, da de kan bidra til å enten dempe symptomer på stress/frykt, eller faktisk bidra til å forverre frykten.

8) Gi deg selv ros for hvert minste steg du tar, som er i retning av det du ønsker. Det være seg å lese artikler som gir deg motivasjon til å bli kvitt frykten, det å melde deg på kurs, det å være i stallen eller oppå hesteryggen, eller hoppe det hinderet du har vært redd for. All fremgang er god fremgang!

9) La andre få vite at du er engstelig/redd/sliter med frykt. Det gjør det lettere for dem å tilpasse seg dine behov.

10) Det finnes mange teknikker der ute som kan hjelpe deg bli kvitt frykten. Jeg vil påstå at det mest effektive er å jobbe med selve følelsen av frykt, gjennom selvutvikling, og gjerne med hjelp av en coach, som kan guide deg steg for steg, og tilpasse prosessen til dine behov.

Jeg håper disse tipsene var til nytte for deg. Del gjerne siden med noen du kjenner som er blitt redd og som ønsker å bli kvitt frykten for hest eller ridning!

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: