Stresset hest? Noen tips til en mer avslappet og produktiv rideøkt.

Av og til møter jeg på hester som er av den litt stressede eller urolige sorten. Ofte ønsker vi ryttere at hestene skal gå «perfekt» hele tiden – men når hesten er stresset, er det andre ting vi må prioritere før vi tenker at vi skal ri hesten i en «Grand Prix-form».

Årsakene til uroligheten kan være så mangt, – så jeg velger å se generelt på problemstillingen i dette innlegget.

Ofte vil du oppdage at hesten senker ryggen, spenner nakken, og at du som rytter verken har kontakt med bakparten, ryggen eller munnen til hesten, når han er utrolig eller stresset. Likeledes, vil hesten ha veldig lite tålmodighet for deg, dersom -du- skulle sitte anspent og stresset oppå ham! 🙂  Så, hva kan vi gjøre for å få hesten til å puste litt roligere og bli mer avslappet, slik at vi kan jobbe med å bygge opp kontakten og formen vi ønsker?

Steg 1: La hesten få strekke på nakke og rygg.

Glem den perfekte formen et øyeblikk – en stresset hest vil aldri bære seg på den måten vi ønsker uansett. Da er det viktigere å prioritere at han slapper av, puster rolig, og er avspent. Dette er det viktigste punktet, så ta deg tiden hesten din trenger for å bli mer avspent. Repetér ved behov – og ros når hesten gjør det vi ønsker. (Merk: Først når hesten er avspent kan vi begynne å jobbe med ham!)

Jeg skal gå mer inn på hvordan vi gjør dette.

Konkret tips: Gi hesten mer tøyle.

Flytt hendene dine fremover. Vi ønsker å oppmuntre hesten din til å strekke hodet fram mot tøylene. Om han er i overkant lang eller dyp akkurat nå – la det være greit for nå, og vær takknemlig over stegene hvor han er mer avslappet enn hva han var til å begynne med.

Vær konsekvent – gi og gi og gi og gi, og ros ham når han slapper av og senker hodet noe.

(Husk: på sikt ønsker vi at hesten skal kunne komme opp i form, men i situasjoner slik som den jeg beskriver er ikke hesten klar for det riktig ennå, og vi må jobbe med det grunnleggende arbeidet.)

Steg 2: Når hesten din søker etter tøylen ved å strekke seg fremover/nedover, sitt balansert og vær «rundt ham» med sjenkel. La han kjenne hvor du har sjenklene, uten at du nødvendigvis trenger å trykke på ham. Bare la ham vite at du er der. Dette vil gi deg noe mer kontakt med bakparten hans.

Konkret tips: Sitt balansert og vær «rundt ham» med sjenkel.

Steg 3: Pust rolig. Be om fremdrift.

Noe vi ofte undervurderer er vår egen pust. Ved å ha god kontroll på vår egen pust, og «puste med magen», signaliserer vi ro til hesten vår. Det gjør det lettere for oss som ryttere å være sentrerte og i balanse, og når vi er balanserte, vil også hesten gjøre sitt for å være i balansere selv.

Når du puster rolig, hesten responderer på den økte tøylelengden OG godtar sjenklene dine, er du klar for å be om mer fremdrift. Bruk annen hver sjenkel i skritt, eller begge sjenkler dersom du traver eller galopperer. (Jeg kommer til å skrive et innlegg om årsakene til forskjellen på disse senere.) Her er trikset å beholde roen hos hesten, samtidig som du ber ham om å gå mer frem. Dersom hesten spenner seg, begynner du fra scratch igjen med å gå ut på tøylene i et rolig tempo. Hver eneste gang han spenner seg (!). Tro meg, tiden du investerer nå vil du kunne høste store goder av senere.

Ta ett steg av gangen. Ros hesten din når han gjør noe i retning av det vi ønsker, selv om det kanskje ikke er perfekt. Det begynner med et par steg! 🙂

Konkret tips: Pust. Og ros hesten når han slapper av!

Ta det rolig, vær konsekvent, gi hesten ros for å strekke på seg, og du vil se at forbedringen vil komme raskere enn du aner. Lykke til! (Hvis du fortsatt opplever problemer, send meg en mail, så kan vi se nærmere på det!) 🙂 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: