Skynd Deg Langsomt

Det sa alltid min trener til meg. Og det er så mye fint man kan hente ut fra de ordene.

Vi ønsker å utvikle oss som ryttere, og hestene våre,  i det tempoet som er riktige for oss, akkurat der vi er. Ved å bruke tid på grunnarbeidet, gjør vi reisen litt mer behagelig for oss begge to.

Den siste uken har flere av elevene mine virkelig fått dreisen på gode sjenkelvikninger – gjennom målrettet trening denne høsten. For noen av dem er det nå på tide å ta steget litt videre. Kjenner du at du er klar for å gjøre det samme med din hest og ønsker forslag til hva det neste nivået kan være? La deg inspirere av Hedda og hennes islandshest, Hussur.

Spesielt siden i sommer har Hedda utviklet seg enormt som rytter. Hun sitter med en ro, og en følsomhet og balanse i sitsen, som gjør henne i stand til å lytte til Hussur, og gi ham de enkle og klare beskjedene han trenger for å være rett og balansert og bære seg i en myk og fin form.

Hedda har jobbet med å løse opp nakken hans (for å lett kunne stille ham til begge sider), og jobbet mye med å holde ham rett, spesielt i forparten, da han tidligere hadde en tendens til å skyte ut en skulder og bare løpe av gårde.

Dette grunnarbeidet har gjort sjenkelvikningene hennes lettere, og nå går han sjenkelvikninger veldig lett og stabilt både i skritt og trav. I dag tok vi et steg videre, hvor jeg foreslo følgende:

  • Begynne å variere tverring i sjenkelvikningene (hvor mye til siden han går)
  • «Leke» litt mer med sjenkelvikningene; Legge inn sjenkelvikning ulike steder på banen, ri overganger mens man rir sjenkelvikninger, leke litt med tempo.
  • Begynne å jobbe med sjenkelviknings- «sakser».

Det var en drøm å se hvor smidig overgangene mellom sjenkelvikningene var, når vi introduserte «saks» til Hussur. Hedda tok seg tid i overgangene mellom sjenkelvikning til høyre, og sjenkelvikning til venstre (og omvendt) – og det er i disse overgangene kvalitet legges. Her må man som rytter ta seg tid til å stille om setet fra den ene sjenkelvikningen, til den andre,- og vente på ny ledende forpart, før man kan stille om hodet til hesten igjen, og starte en ny sjenkelvikning.

Jeg fant denne Youtubevideoen som demonstrerer øvelsen i skritt:

 

En veldig morsom øvelse som trener opp smidigheten hos hesten og gjør rytteren både mer tålmodig og mer oppmerksom på de små tingene som utgjør forskjellen på en god sjenkelvikning og en mindre god en! Som nevnt i tittelen, den hjelper deg å skynde deg langsomt 😉

Prøv den ut med hesten din hjemme 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: