1 Skritt tilbake, 3 Skritt frem

I løpet av en treningsøkt møter vi på ulike typer problemstillinger. Kanskje er vi litt stresset, ubalansert, uoppmerksom, hesten føles stiv og rar ut, er vrien, eller enkelte øvelser oppleves vanskelige… Listen kan bli evig lang om vi fokuserer på hva som er «negativt».  Derfor endrer vi fokuset litt, og velger å se på hva vi kan gjøre noe med, og hvordan vi kan gjøre det. Jeg har lyst til å dele én av metodene mine med deg.

Jeg hadde en treningsøkt med Maren og hennes danske varmblods Chablis i morges, hvor hovedfokuset var på sjenkelvikninger. I skritt går dette uten problemer; hesten går i form, er avslappet og i balanse, bevegelsene er smidige og Maren sitter som en dronning.

«I trav, derimot, er det annerledes. Jeg får ikke tid til å tenke gjennom hva jeg skal gjøre». 

Vi begynte derfor med å gjøre noen enkle sjenkelvikninger i skritt. Deretter hadde vi 8-10 sjenkelvikninger (8-talls mønster langs sporet) i trav, hvor hovedfokuset var på at han skulle gå i form og trave rolig nok til at Maren fikk tid til å gi riktige beskjeder. Flyten var meget god på disse sjenkelvikningene, og det samme var tempoet. Jeg ønsket å ta det videre – jeg ønsket at Chablis skulle ha kontakt med bakparten og ryggen – hvilket ikke bare ville gjøre øvelsen mer nyttig, men også lettere for Maren å ri når Chablis løfter ryggen i øvelsen.

Hva gjorde vi?

  • Registrerte når Chablis gikk fra å være i balanse/i form, til å «gå av tøylen» og miste ryggen og bakparten. Det viste seg at dette var idét han gikk fra å være rettstilt til å bli stilt utover. Ettersom dette er en viktig del av sjenkelvikningen tok vi derfor ett steg tilbake og jobbet med overgangen mellom å rettstille ham og å stille ham utover, i trav, og i form.

«Hvis han ikke kan være utoverstilt og samtidig være i form, så vil han heller ikke klare det i en sjenkelvikning, ennå». (sitat: Helene Føllesdal)

Så vi jobbet med denne overgangen. Helt rolig, slik at Chablis og Maren kunne samarbeide og kommunisere med hverandre. Én ting av gangen.

Du skulle ha sett forvandlingen til Chablis når Maren ventet med å ri sjenkelvikningen i trav – til når Chablis var klar (dvs når han kunne være utoverstilt OG i form samtidig), OG når Maren var klar!

En hest i balanse med kontakt over ryggen og bakpart, en rytter i balanse med de mykeste hendene; en ekvipasje i 100% harmoni – de sjenkelvikningsstegene glemmer jeg aldri – de var HELT RÅ!!

Dagens metode for å komme seg litt videre – ta ett skritt tilbake for å kunne ta tre skritt frem:

  1. Analysér øvelsen så du vet hva planen er. (I vårt tilfelle: Steg 1: Stille om setet, Steg 2: Vente på ledende forpart, Steg 3: Stille utover, Steg 4: Forholde på utvendig tøyle Steg 5: Sitt rolig til du avslutter øvelsen med å etterstille setet)
  2. Vær oppmerksom slik at du finner ut nøyaktig hvor ting faller fra hverandre (Hos oss var dette Steg 3: Stille utover)
  3. Tren på akkurat den biten av øvelsen som var vanskelig, isolert (dvs, det å stille hesten utover kan gjøres alene, og trenger ikke være del av en større øvelse)
  4. Når den isolerte biten av øvelsen kjennes bra ut, legger man det til de andre stegene som allerede var på plass
  5. «Trening gjør mester!»

 

Hva slags metoder fungerer for deg? Kommentér gjerne under 🙂

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: