Barnet mitt er blitt redd for å ri – hva nå?

Mange foreldre opplever at barnet blir redd for å ri. Frykt for hest eller ridning kan komme av mange ulike årsaker, og det er vanligere i hestemiljøet enn en skulle tro.

Og selv om en ofte møter “bare hopp opp på hesten igjen” er ikke dette riktig fremgangsmåte for alle situasjoner. I dette blogginnlegget deler jeg noen generelle tips for deg som er forelder til en engstelig rytter. Tipsene vil så klart avhenger noe ut fra hvor dypt frykten sitter og hva den dypereliggende årsaken er.

Nederst kan du også lese mer om kurset jeg holder som er laget for å hjelpe ryttere bli trygge igjen på hesteryggen.

1. Start i det små på barnets premisser

  • Dersom hun er trygg i skritt eller til og med kun å sitte på ponnien er dette en fin start. Det må være opp til henne å føle seg trygg nok på å gjøre noe mer som f.eks. å gå litt uten leier, trave, skritte over bommer, være på banen med andre hester, ri andre hester etc. Det vi ønsker er å gi henne så mange gode enkeltepisoder som mulig, slik at hun føler ro, trygghet og glede. Så det er viktig at hun får lov til å kun ri hester hun kjenner seg trygg med, på nåværende tidspunkt.

2. Sett små, positive mål

  • For noen kan det være et mål å ri «bort til stolpen», mens for andre kan et mål være å ri «runden rundt stallen», på tur alene eller ri i gruppe. Det er viktig at målene er ønsket av barnet slik at det et er en positiv motivasjon som ligger til grunn og ikke at hun føler at hun må. Etter hvert som barnet når noen mindre (men viktige!) første mål, kan målene økes.

3. Oppmuntre barnet til å identifisere frykten

  • Det er positivt om barnet klarer å formulere hva hun er redd for. Det trenger ikke være noe hun selv har opplevd. Noen ganger er det nok at hun har overhørt noen i stallen fortelle noe som hun har opplevd som skremmende, at hun har sett en hest oppføre seg på en uforutsigbar/skremmende måte, at en ny ponni har andre reaksjonsmønstre enn en ponni hun er bedre kjent med, eller at hun har begynt å tenke på hva som «kan gå galt» som et ledd i at hun blir mer moden og reflektert.
  • Dersom det ikke er noe konkret hun er redd for kan det være at hun får et bilde i hodet eller en flom av negative følelser som skremmer eller lammer henne. For å kunne hjelpe henne videre vil det være gunstig å kunne identifisere noe av dette.
  • Frykten kan også bunne ut i helt andre ting. Er det noe som har skjedd ellers i livet hennes som påvirker henne – f.eks. på skolen, med venner, hjemme eller lignende.

4. Hva er lystbetont på nåværende tidspunkt?

  • Utforsk hvilke ting med hest hun synes er gøy eller som hun er åpen for. Hva er lystbetont for henne med hest på nåværende tidspunkt? Dette kan for eksempel være at hun er OK med å trave dersom noen leier og løper ved siden av, bli longert, hoppe lave hinder men ikke høye, ri på tur, ri på banen med/uten andre hester.
  • Noen blir tryggere av at det er andre hester å ri med, mens andre ønsker at det kun er dem på banen. Dersom hun er av sistnevnte bør dere så klart ri på rolige tider på døgnet. Ri når det ikke er andre i hallen eller at dere kan holde av en 30 minutters tid hvor kun dere er på banen. Og, en annen viktig ting å være obs på – ønsker hun selv å bli tryggere igjen?

5. Ha en trygg, rolig hest til hjelp

  • Se til at hesten har fått ut «litt futt» før den blir ridd. For noen hester holder det å bli longert en stund før den blir ridd, evt. at den ris av en erfaren rytter først. Dette bidrar til å få ut overskuddsenergi som kan motvirke prosessen. Det er viktig at hesten får mosjonen den trenger selv om rytteren ikke er i stand til å ri like aktivt som tidligere.

Er barnet ditt blitt engstelig for å ri?

Send meg en epost eller ta kontakt på Facebook der du gir meg litt informasjon om nåsituasjonen, barnets alder og evt hva som er hendt som gjør at barnet er blitt redd. Dette hjelper meg med å kunne gi bedre forslag om som er mest hensiktsmessig fremgangsmåte for at barnet ditt skal bli tryggere med hest igjen. Merk: Vår/sommer 2023 er jeg i fødselspermisjon og dette vil påvirke kapasiteten min.

Kurs: “Trygg med hest”

Helt generelt vil jeg anbefale kurset «Trygg med hest». Dette er et kurs for engstelige ryttere. De fleste kursdeltakerne mine er voksne – men barn ned mot ca 10-11 års alderen har også vært på kursene mine med god effekt.

Årsaken til «aldersgrensen» er at innholdet i kurset er primært rettet mot å jobbe med selve følelsen av frykt/engstelse. Dette gjøres gjennom coaching/meditasjonslignende teknikker. Kurset består av både noe enkel teori og praktiske øvelser uten hest før vi introduserer hest når kursdeltakeren er klar. Ved å gå i dybden på følelsen er rytteren bedre rustet og positivt innstilt til arbeidet med hest.

Merk at ingen deltakere blir tvunget til å gjøre noe de ikke er klare for, men alle blir invitert til å utfordre seg selv 🙂

helene.follesdal