Redd for å ri? Her er veien fremover!

Frykt er en følelse mange ryttere har kjent på, en eller annen gang i løpet av sin rytterkarriere. Som følelse, er frykt en forsvarsmekanisme som hjelper oss holde avstand til ting som kan være farlig.

Når vi møter en ubehagelig opplevelse der vi føler oss ute av stand til å komme oss unna en potensielt farlig situasjon, kan følelsen av frykt sette seg. Den kan til og med danne grobunn for usanne sannheter vi forteller oss selv, og som vi deretter tror på.

”Hester er farlige” kan være en slik usann sannhet. ”Jeg er ikke noe flink til å ri” kan være en annen. ”Jeg er redd for å falle av” kan være en indre monolog, som følger av et fall som skjedde for lenge siden. Din nye sannhet kan føles brutal: Er du blitt redd for å ri?

Din indre monolog – gir frykten deg noe positivt?

Monologen, disse indre tankene, sitter så dypt at en ofte ikke er bevisst på dem selv. Og selv når du blir bevisst dem, så vil du merke at du ikke blir kvitt dem, hvor mye du enn tenke på dem. Men, la meg fortelle deg: det er ikke umulig. Og, med riktig metode kan det gå mye raskere enn du tror!

Kanskje du sitter nå og tenker, ”nei, det tror jeg ikke noe på”. Mens en annen, dypere, del av deg kanskje tenker, ”jeg vil egentlig beholde frykten min, det er noe i frykten jeg liker, noe som gjør meg trygg. Jeg er redd for at hvis jeg slutter å være redd, at jeg også mister følelsen av trygghet”.

Høres det kjent ut?

Jeg har vært der. Som rytter, og senere, hesteeier, opplevde jeg flere situasjoner som trigget følelsen av frykt i meg. Selv om jeg elsket å ri, og å være rundt hester, var det ting jeg plutselig ble redd for, som ødela gleden. Jeg ønsker ikke å gå inn på episodene i dette innlegget, for det ser jeg ikke som hensiktsmessig. Men jeg vil si at det er mulig å bli kvitt frykten du bære på. Med tålmodighet og litt veiledning vil du se at du får det til! Jeg har selv jobbet gjennom min frykt knyttet til hest og ridning, og ønsker å hjelpe deg oppnå det samme.

Veien fremover

Hvordan hadde du følt deg om du var trygg med hester igjen? Om du følte en ro og selvsikkerhet når du leide hesten, børstet den i boksen, red dressur, hoppet hinder og red på tur? Om du kunne ri hesten din uten å være redd! Det er denne følelsen jeg ønsker å hjelpe deg oppnå igjen, eller, kanskje for første gang!

Spesialkurs for å bli kvitt redselen for å ri

I tillegg til å tilby coachingsesjoner og kurs spesielt for deg som er blitt redd for hester/redd for å ri, jobber jeg nå med å utvikle et online kurs for å hjelpe deg bli trygg med hest igjen. Det er så utrolig meningsfullt for meg å hjelpe andre opp og frem, og å hjelpe dem ut av en frykt jeg selv har erfaring med. For følelsen av frykt er vond. Men følelsen av ro, trygghet og selvsikkerhet er verdt arbeidet som trengs for å bli kvitt frykten.

Praktiske øvelser er nøkkelen til trygghet

Kurset (både online og offline) er lagt opp med teoritimer og øvelser spesielt rettet mot å bli kvitt redsel for hest og ridning. Vi går igjennom hva frykt egentlig er, og hvordan følelser og indre dialog henger sammen. Videre får du innblikk i kroppsspråkets betydning for hestehold, og hvordan bevisstgjøringen rundt ditt kroppsspråk danner grunnlag for trygghet hos hesten. De praktiske øvelsene er kjernen i kurset, og disse gjøres først uten hest, før vi inviterer en rolig hest inn i bildet. Vi jobber i ditt tempo, og det er aldri krav til verken å være rundt hester på noe tidspunkt, og heller ikke krav til at du skal sitte på hesten før du føler deg klar.  For å få mer ut av kurset vil jeg anbefale deg minst 1 coachingtime (en-til-en), hvor de praktiske øvelsene kan tilpasses ditt behov enda mer. Det er ofte gjennom denne coachingtimen at endring skjer nærmest umiddelbart.

Høres et slikt kurs interessant ut for deg? Eller kunne du tenke deg å bli kvitt frykten for ridning gjennom tilpasset en-til-en-coaching? (Ikke la ordet ”coaching” skremme deg, i bunn og grunn handler det om å stille spørsmål som gir rom for refleksjon, og øvelser der du trener på følelsen du ønsker å ha).

Er du klar for å bli trygg med hest igjen?

Send meg en epost, så setter vi opp et kurs hos deg!

Dersom du kjenner andre som er engstelige for å ri, del gjerne denne artikkelen med dem. Dersom den er til hjelp, om de ønsker mer informasjon eller har kommentarer vil jeg veldig gjerne høre fra dem!

14972816502_ca5637863f_z
Fotograf: Michal Renee, Flickr.com

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: