Pusteteknikk for ryttere

Hvordan er pusten din, når du rir? Er du bevisst den? Pusten er et viktig kommunikasjons- og virkemiddel når vi omgås hester, og kanskje spesielt når vi rir. Når hesten blir usikker eller skremt, holder den pusten. Vi gjør det samme når vi blir skremt. Så, når vi holder pusten – da signaliserer vi på et vis usikkerhet. Og for mange er dette stikk motsatt av hva vi ønsker når vi holder på med hest.

Fotograf: Alexander Dummer.jpeg
Avslappet hest og rytter (men: bruk alltid hjelm!)                                 Fotograf: Alexander Dummer

I løpet av en ridetime hender det ofte at jeg minner eleven min på at hun må «huske å puste». Ofte er det ikke frykt som gjør at pusten blir nedprioritert, men heller at hun konsentrerer seg om noe helt annet. Gjennom pusten blir rytteren roligere, mer balansert, mer mentalt tilstede, mer følsom. Og hesten, det samme. Hester speiler oss, og en av de beste måtene å kommunisere med hesten på når vi rir, er gjennom vår egen pust.

For å gå litt mer praktisk til verks – her er en liten huskeliste for å forbedre pusteteknikken når du rir:

  • Kjenn begge sitteknoker (sitt jevnt på sitteknokene)
  • Kjenn at du har lik vekt i begge stigbøyler, og at du har kontakt med begge sjenkler
  • Strekk deg noe oppover i overkroppen, fra setet. Løft brystet oppover (ikke «stikk puppene frem», som mange trenere sier)
  • På denne måten vil du åpne brystet og dermed gi plass til lungene. Du vil også merke at kjernemuskulaturen jobber, samtidig som skuldrene dine kan være avslappet.
  • Pust jevnt og rolig. Kjenn at du fyller lungene med luft, og at du puster ut igjen, i en jevn rytme. (Blir nesten meditativt, dette 🙂  )

Jeg anbefaler deg også å se videoen nedenfor. Den forklarer viktigheten av å ha god kjernemuskulatur, og hvordan dette henger sammen med pusten. (Videoen er ikke spesifikt knyttet til ryttersporten).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: