Hvordan trene dressur når banen er hard på vinteren?

Det har vært noen rolige uker med tanke på undervisning. Overgangen til vinter, med kortere dager, og harde ridebaner, betyr justeringer på treningsfronten. Spesielt for elevene mine som ikke har ridehall.

dressurbane
Snødekket utebane er å foretrekke på vinteren, men en hard utebane kan også brukes til noe!

Betyr dette at hestene har fri noen uker? Absolutt ikke 🙂 Foruten turridning, er det fremdeles mye gøy vi jobber med på dressurbanen.

Treningsøkter som består i skritt, og kanskje litt trav, betyr mer fokus på detaljene. Rolige økter gir en tid til å reflektere, og føle:

  • Hva er det egentlig som skjer under deg før, under, og etter øvelsen?
  • Hvilke små detaljer er det hesten forteller deg, som du tidligere kanskje har gått glipp av?
  • Legger du merke til ting i sitsen din som du tidligere ikke har kjent?

Mange som gis tid til å sjekke sitsen sin, finner ut at de enten sitter noe skjevt i salen, og/eller merker at de trykker ubevisst med den ene (ofte over-)sjenkelen.

Istedenfor å tenke at “dette er feil”, legg merke til hva som skjer i hesten når du retter på deg, eller slapper av i sjenkelen som tidligere var trykkende. Observer. Og lær. For hesten forteller deg utrolig mye, bare du lytter.

Av spesifikke øvelser kan jeg nevne: tempovekslinger i skritt, overganger skritt-holdt-skritt, sjenkelvikninger, sjenkelvikningssaks, versader, travers, serpentinebuer, volter, kombinasjoner av øvelser (f.eks. versade -travers-versade-volte, serpentinebuer med innlagte volter eller sjenkelvikninger, volte-tilbake med sjenkelvikning). Mye gøy man kan gjøre, selv om det kun går i skritt!

Hvilke øvelser er din favoritt?

 

 

 

helene.follesdal