Hva kan du forvente når du rir for meg?

 

Den første tiden…

Den første tiden du rir for meg er grunnmuren i undervisningen min, og er en periode med bratt læringskurve. Her bruker vi tid på å gå igjennom enkle, men viktige elementer som utgjør sitsens innvirkning på hestens bevegelser, og motsatt.

Den første timen med meg er lik for alle nye elever, enten de er ferske ryttere eller har ridd i flere tiår. Jeg er høyst opptatt av at vi har en felles forståelse for arbeidet som ligger foran oss, og det grunnleggende ridetekniske. For når vi begge har lik forståelse av dette, er veien fremfor oss mye tydeligere, både for oss og hesten.

Høres dette kanskje litt vagt ut? Slapp av, det er faktisk veldig enkelt og konkret. (Merk at jeg sier enkelt, ikke lett – ridning er rangert av det internasjonale idrettsforbundet som en av de mest tekniske idrettene. På de høyere nivåene ser det lett ut – det er fordi at rytteren og hesten har trent. Mye. 🙂 )

  • Hest og rytter i balanse: Dressurridning handler i bunn og grunn om balanse. For å holde balansen må det ørsmå justeringer til, enten vi holder balansen når vi står, går på hendene, eller rir en hest. I starten når du rir for meg jobber vi med å finne ditt balansepunkt som rytter, og bruker øvelser slik at du blir kjent med sitsen din. Helt konkret betyr dette hvordan du bruker sitteknokene dine, hvordan du kan justere vekten din, bevisstgjøring rundt sjenkelbruk, sete, overkropp, hender, hode, og pust. Disse elementene er nemlig helt avgjørende for din utvikling som rytter, og for treningen av hesten din.

(Og, som en bonus, når du rir fra setet, vil det ikke synes hva du gjør som rytter, og ridningen din blir dermed mye penere å se på, samt mer effektiv!) 

  • Vi ser på «enkle» øvelser som hvordan svinge hesten for setet. Hvordan bremse eller stoppe hesten for setet. Hvordan øke eller minske volter for setet. Tempovekslinger. Du blir også introdusert for øvelser som sjenkelvikning og versader, og hvordan ri en hest frem til tøylen.

Disse øvelsene og konseptene er like enten du rir på lavere nivåer eller er konkurranserytter, og jo tidligere de blir en naturlig del av din ridning, jo bedre. Etter hvert som du blir mer bevisst dine signaler og dermed blir en mer følsom rytter, vil du oppleve at hesten din blir mer følsom for signalene dine, også. 

  • Helt i starten er fokuset mitt på rytteren, og ikke fullt så mye på hesten. Jeg er absolutt opptatt av at hesten skal bruke ryggen sin og at det skjer en utvikling både i dens trening og i rytterens, men jeg har tro på at dette kun kan skje på en harmonisk måte når det grunnleggende er på plass.
  • Det er mye snakk om at hesten skal gå i balanse. Dette vil først oppstå som et naturlig resultat når rytteren finner sitt balansepunkt og lærer seg kunsten å føle.

Konseptene begynner å synke inn…

Allerede etter den første perioden vil du oppleve en markant forskjell i harmonien med hesten din, fordi du snakker dens språk, og fordi du ikke lenger forstyrrer den unødig. Ridning på banen oppleves som den ene spennende opplevelsen etter den andre, fordi du lærer teknikker som gjør at hesten ikke kjeder seg! Og, fordi du selv vet bedre hva du kan jobbe med, og hvordan.

Du introduseres til de første øvelsene allerede i starten når du begynner å ri for meg. Jeg ser på dressurøvelser som en forlengelse av bevegelsesmønsteret til hesten og rytteren, og ikke alltid som separate øvelser. På denne måten får du en dypere forståelse av hvordan du kan endre sitsen din for å få spesifikke svar fra hesten. Dette utvikles deretter bevisst for å få spesifikke øvelser som travers, galoppbytter og sjenkelvikningssaks, for å nevne noe. Ofte liker jeg å kombinere øvelsene også, dersom hest og rytter er klare for dette.

På dette stadiet dukker det kanskje opp noen utfordringer du ikke var klar over tidligere. Kanskje er hesten din mer ubalansert enn du var klar over? Kanskje oppdager du egne uvaner du ønsker å bli kvitt? Kanskje oppdager du begrensninger i hesten din som du trenger hjelp til å løsne opp i.

Når konseptene, og den grunnleggende mekanikken hos deg som rytter begynner å synke inn, er det på tide å kreve noe mer. Her jobber vi mye med overganger og øvelser, men har hovedfokus på at hesten skal gå stabilt i form. Dette også under øvelsene vi rir. Min erfaring tilsier at det kan ta 1-2 år før ekvipasjen er på dette nivået, selvfølgelig avhengig av utgangspunkt og hvor mye dere trener. For mer erfarne ryttere som allerede er på dette nivået når de starter å ha timer med meg, vil de kunne oppleve en ytterligere harmoni og forståelse for ridning ved å jobbe litt mer grunnleggende i starten, før vi løfter nivået høyere.

Nivået løftes…

Ekvipasjer som har trent en stund vil ofte oppleve noe stagnasjon. Du ønsker å utvikle deg og hesten din, men sliter kanskje med å finne riktig trener, eller øvelsene som kan løfte nivået deres. Dette er en spennende periode. For når du befinner deg her, betyr det at du snart opplever en spurt i utviklingen.

På dette nivået fokuserer vi på tekniske detaljer rundt høyere øvelser, samt rytterfølsomheten som vil lede til utvikling av øvelser som galoppbytter, arbeidspiruetter og piaff, for å nevne noe. Det er ingen følelse i verden som er bedre enn når du føler at du er i ett med hesten i piaff, passage og overganger som føles smørmyke ut og hvor tilskuere ser en hest som danser i ett med rytteren sin i harmoni. Dette er fullt mulig, og ja, det krever fokus og trening, ikke bare en fin hest 😉

Etter hvert vil du oppleve at tiden inne for variasjon og moro. Lek med øvelsene under treningsøkten slik at hesten får utviklet seg ytterligere mentalt og fysisk. Oppsøk clinics der favorittrytteren din underviser. Sug til deg mer informasjon om hestens anatomi, menneskers anatomi, pusteteknikk, balanseøvelser, meditasjon og sentrering (gjerne se til de som driver med tai chi for å lære mer om dette, eller meld deg på kurs hos meg).

En rytter er alltid under utvikling, så aldri slutt å ta til deg kunnskap!

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: