Året 2024 står foran oss som et blankt lerret, klart til å fylles med nye utfordringer, triumfer og utvikling – både i livet generelt og i dressursalen. Å sette mål kan være en virkningsfull måte å styre din egen utvikling på, og hjelpe deg med å oppnå det du ønsker i ridningen. I dette innlegget skal vi utforske målstyringsmetoden OKR (Objectives and Key Results) og hvordan den kan være en veiviser for å sette og oppnå mål på dressurbanen.
Hva er OKR?
OKR er en strukturert tilnærming til målsetting og prestasjonsstyring som er blitt populær i næringslivet, og den kan like effektivt brukes i personlig utvikling og i dressursporten. Metoden deler målsettingen opp i to hovedkomponenter: Objectives (mål) og Key Results (nøkkelresultater).
Objectives (Mål): Dette er de store, inspirerende målene du ønsker å oppnå. Målene skal være ambisiøse, motiverende og gi retning for din innsats.
Key Results (Nøkkelresultater): Disse er de målbare resultatene som indikerer om du har oppnådd ditt overordnede mål. Nøkkelresultatene gir konkrete indikatorer på suksess og hjelper deg med å evaluere fremgangen din.
Aktiviteter er hva du rent praktisk må gjøre for å oppnå dine nøkkelresultater.
Et par eksempler på OKR i Dressurridning
Mål 1: Forbedre Samspillet med Hesten på Dressurbanen
Objective: Oppnå økt presisjon i dressurridningen
Key Results med tidshorisont 1.kvartal f.eks
- Øk lydhørhet: Oppnå en respons fra hesten på under 2 sekunder ved beskjeder fra hjelperne.
- Reduser spenninger: Reduser antall anspente øyeblikk i ridningen fra 5 til 2 i måneden.
- Målbar framgang i øvelser: Forbedre resultatene i to utvalgte øvelser med 5% ved neste stevne.
Forslag til aktiviteter for hvert key result:
- Tren på å være rolig i salen mellom hver beskjed. Dette gjør det mer tydelig for hesten når han får en oppgave og når oppgaven er ferdig. Tren på å gi tydelige og rettferdige signaler som hesten forstår, og på rett tidspunkt.
- Praktisere avspenningsøvelser for hest og rytter, bruke god tid på oppvarming, ri på rolige tidspunkter der det ikke skjer så mye på utsiden av banen. Tren på å bygge tillit med hesten fra bakken såvel som fra salen slik at du enklere kan forhindre og redusere anspente situasjoner.
- Velg ut to dressurøvelser du ønsker å forbedre. Dedikér 15 minutter ved hver dressurøkt til å trene på disse øvelsene. Aller helst, med en rideinstruktør som kan veilede deg.
Mål 2: Utvikle Din Dressurteknikk
Objective: Forbedre dine ferdigheter og teknikker i dressurridning.
Key Results:
- Forbedre sitsen: Oppnå en mer stabil og balansert sitteposisjon ved å redusere uønskede bevegelser med 30%.
- Optimaliser signaler: Motta positiv tilbakemelding fra trenere eller medryttere om presisjonen i dine signaler innen 60 dager.
- Kjennskap til dressurprinsipper: Oppnå en betydelig forbedring i forståelsen av dressurprinsippene, målbart gjennom en teoriprøver.
Forslag til aktiviteter for hvert key result:
- Fokuser på balanseøvelser i salen såvel som på bakken. Bruk hjelpemidler som en yogaball, bosuball, og andre aktiviteter som sykling, yoga, surfing (om du er på ferie i varmere strøk!), tai chi, dans, turning for å bli mer bevisst din egen balanse og kroppskontroll. Gjennom å være bevisst dine egne bevegelser og hvordan du skal bruke sitsen for å gi konkrete signaler til hesten, samt lytte til hesten for respons, er det enklere å sitte rolig mellom beskjedene.
- Se forslag til aktivitet under Mål 1. I tillegg: Be trenere og medryttere om å gi deg konkrete, konstruktive tilbakemeldinger på spesifikke ting som f.eks. hvordan du kan oppnå roligere sjenkler, hvordan bevege hendene og fingrene for å oppnå mer effektiv kommmunikasjon med hesten, hvilket tidspunkt du bør fatte galopp fra skritt f.eks.
- Kjøp og les bøker som omhandler de tradisjonelle dressurprinsippene. F.eks denne: Dressage Principles and Techniques: A Blueprint for the Serious Rider .
Mål 3: Delta i Konkurranser med Selvtillit
Objective: Delta i dressurkonkurranser med økt selvtillit og suksess.
Key Results:
- Stevneforberedelse: Oppnå en positiv vurdering fra trenere om din forberedelse før konkurranser.
- Poengforbedring: Øk poengsummen i dressurkonkurranser med minimum 5% innen årets slutt.
- Emosjonell stabilitet: Eliminer angstanfall under konkurranser. Reduser nervøsitet og stress under konkurranser ved å utvikle mentale mestringsstrategier.
Forslag til aktiviteter for hvert key result:
- Snakk med din trener om hvilket nivå du burde starte konkurranser i. Hør med henne hvordan best forberede deg i treningen frem til stevnedagen samt hva du bør fokusere på under oppvarming på stevnedagen. Videre, hvilke praktiske gjøremål som må på plass i forkant og under selve stevnedagen.
- Snakk med din trener og velg ut spesifikke øvelser som dere trener på i tiden før konkurransen.
- Identifiser stressorer og tren på følelsen du ønsker å ha. Dette er svært individuelt og kan være følelser som å være rolig, trygg, selvsikker, ha oversikt etc.
SMARTE MÅL
Mange bruker såkalte SMART-mål til hjelp i formulering av mål. Disse er spesielt fine retningslinjer når du skal formulere nøkkelresultater. SMART står for:
Spesifikk
Målbart
Attraktivt
Realistisk
Tidsbestemt
Selv er jeg veldig visuell og samtidig en følelsesperson. Om jeg kan visualisere et sluttresultat som gjør meg gira, blir jeg langt mer fleksibel på prosessen dit.
Bruk den metoden som fungerer for deg!
Oppsummering
Å bruke OKR-metoden i dressurridning gir en klar retning mot måloppnåelse. Ved å formulere inspirerende mål (Objectives) og definere målbare nøkkelresultater (Key Results), kan du måle fremgangen din og oppnå ønsket suksess. Gjennom å integrere denne målstyringsmetoden i din dressurtrening, vil du ikke bare forbedre dine ferdigheter, men også styrke ditt forhold til hesten og ditt eget selvbilde som rytter.
Husk at målsetting er en kontinuerlig prosess. Regelmessig evaluering og tilpasning av mål vil hjelpe deg med å holde deg på kurs og inspirere deg til å nå nye høyder i dressurridningen gjennom hele 2024. Så sett dine mål og gjør 2024 til året hvor du virkelig stråler i dressursalen!