Tidspunkt for galoppfatning

For å kunne ri en god galoppfatning, er det essensielt å gi galoppsignal på riktig tidspunkt. Når er det? Lurer du kanskje. Jeg skal fortelle deg. 🙂

Takk til secarter fra Pixabay for bildet 🙂

Hestens galopp starter med utvendig bakbein. Deretter følger diagonalparet utvendig forbein og innvendig bakbein, før innvendig forbein avslutter galoppspranget. For at du skal kunne ri en fatning fra skritt eller trav, uten å ha masse unødvendige steg i mellom, må galoppsignalet skje i dét hestens utvendige bakbein er i luften. Dermed vil hans neste steg være galopp.  

Men hvordan vet jeg når dette er?  

Jeg forutsetter her at du fatter “riktig” galopp, det vil si høyre galopp når du er på høyre hånd, og venstre galopp når du er på venstre hånd.  

Fra skritt: Når din innvendige sitteknoke går frem.  (Ved høyre galopp er dette din høyre sitteknoke, ved venstre galopp er dette din venstre sitteknoke) På dette tidspunktet er hestens innvendige forbein i bakken, og hans utvendige bakbein er i luften.

Fra trav: Når din utvendige sitteknoke går frem. På dette tidspunktet er hestens utvendige bakbein i luften.

Dersom du bommer på dette tidspunktet, og eller gir hesten en uklar beskjed, vil du oppleve at den a) bare fortsetter i skritt/trav b) går fra skritt til trav men ikke galopp c) løper avgårde i trav d) fatter “feil” galopp (det vil si motsatt galopp enn hva du ønsket) e) fatter kryssgalopp.  

I forkant av fatningen sørger jeg for at hesten går godt frem og er vár for både setet og sjenkel, og at den går i form  og er “klar” til å jobbe med fatninger.  

Jeg liker å fatte galopp ved at setet gir galoppsignal samtidig som sjenklene mine støtter rundt hesten. I noen tilfeller vil hestens hode stilles ørlite granne utover i selve fatningen for å åpne opp for hans innvendige skulder. Så, hva gjør jeg egentlig med setet mitt? Jeg “kniper” innvendig rumpeball, og skyver/ruller innvendige hofte/sitteknoke opp og frem, i én smidig bevegelse. Dette gjør jeg på tidspunktet som nevnt over. (På en trent hest er jeg bare rundt ham med sjenklene, men ellers kan jeg legge til innvendig sjenkel i fatningen om jeg ser det som nødvendig. Ikke utvendig sjenkel da det ber hesten om å skyve bakparten hans innover). Merk at jeg kun sitter på innvendig sitteknoke, ikke utvendig, i galoppfatningen og i galoppen generelt. Når galoppen er i gang så vil du merke at selve fatningsbevegelsen i setet ditt er tilnærmet det samme som i galoppspranget.  

Selv brukte jeg 6 mnd (!) på å lære dette på en hest som kun fattet galopp om man brukte setet! Så jeg ser det som en bonus om du får det til raskere enn hva jeg gjorde 😉  

Håper denne forklaringen er verdifull for deg, eller noen du kjenner! 😊 Og husk, trening gjør mester 😊  

—————————————FAQ—————————————

Hvordan kan ryttere forbedre følelsen for riktig tidspunkt for galoppfatning, spesielt når det gjelder å kjenne når hestens utvendige bakbein er i luften?

Å utvikle en følelse for det riktige tidspunktet for galoppfatning krever oppmerksomhet på rytterens egen sitteposisjon og bevegelser, spesielt knyttet til innvendig sitteknoke. Det er viktig å trene seg til å kjenne når denne knoken går frem under rytterens bevegelser, noe som indikerer at hestens utvendige bakbein er i luften.

Hvordan påvirker hestens mentale og fysiske tilstand før fatningen kvaliteten på galoppen, og hvilke forberedelser kan rytteren gjøre for å sikre at hesten er “klar” for galopparbeid?

Hestens mentale og fysiske tilstand før galoppfatningen påvirker direkte kvaliteten på galoppen. For å forberede hesten på galopparbeid, bør rytteren sørge for at hesten går aktivt frem, er følsom for sete- og sjenkelsignaler, og er i god form. Å ha hesten i riktig form før fatningen bidrar til en jevn og kontrollert overgang til galopp.

Hva er de vanligste feilene eller misforståelsene ryttere kan gjøre når de gir galoppsignal, og hvordan kan disse problemene korrigeres for å oppnå ønsket galopp?

Vanlige feil ved galoppfatning inkluderer å gi signaler på feil tidspunkt, gi uklare beskjeder til hesten eller ha en feilaktig sits. Hvis rytteren bommer på tidspunktet for galoppfatning, kan det føre til at hesten fortsetter i skritt eller trav, går over i galopp på feil ben eller fatter kryssgalopp. Korreksjon innebærer å trene seg til å kjenne det riktige tidspunktet og sikre tydelige signaler fra sete og sjenkler.

helene.follesdal